Biologische mais mag VS niet in

Een bedrijf in Saskatoon (Canada) heeft een 25.000 ton wegend probleem.

Sunrise Foods, een van de grootste groothandelaren van biologische veevoer en voedingsingrediënten ter wereld, heeft op dit moment een lading van 25.000 ton biologische mais op zee ronddobberen. Dit komt omdat de douane van de VS de lading in maart heeft teruggestuurd vanuit de haven in Californië. 

Door de beslissing kwamen er geruchten dat de mais teruggestuurd is omdat de mais niet daadwerkelijk biologisch zou zijn. 

Jake Neufeld, de directeur van Sunrise Foods, geeft aan dat deze geruchten niet kloppen. 

"De mais is een gecertificeerd biologisch product," zegt hij. "Het is gecertificeerd door het National Organic Program."

Neufield heeft gelijk - de douane van de VS en het ministerie van Landbouw hebben de zending afgewezen omdat het teveel rauwe maiskorrels bevatte, niet omdat het niet aan de biologische eisen zou voldoen. 

In april heeft Sunrise Foods een rechtszaak aangespannen tegen de afwijzing van de mais waarin ze vroegen om een contactverbod. 

Op 20 april besloot een rechter in de VS echter dat er niet voldoende grond was om een contactverbod in te stellen. 

Sunrise Foods heeft daarom besloten om de biologische mais naar een andere bestemming te vervoeren. Neufield wilde niet vertellen wat deze bestemming zal zijn, maar zolang het ministerie zijn beslissing niet terugdraait zal de mais niet in de VS toegelaten worden.

Bron: Producer (Robert Arnason)

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven