Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Discussie over verborgen kosten wordt nog niet altijd goed begrepen"

Auteurs Jos van Duinen en Jessica Zwartjes hebben het onderstaande artikel geschreven over de 'verborgen kosten'. Ze erkennen dat er in de bio-landbouw ook milieuschade optreedt, maar benadrukken dat de bedrijfsvoering in de biologische landbouw gericht is op het veroorzaken van zo min mogelijk milieuschade.

Verborgen kosten
Biologisch is hard op weg mainstream te worden en is niet meer alleen weggelegd voor een selecte groep. De drempel voor veel mensen is vaak dat biologische producten duurder zijn dan niet-biologische producten. Dat klopt nog steeds, maar is dat wel logisch?

Eén van de oplossingen om de planeet ook voor een langere termijn leefbaar te houden is voedsel produceren op een manier waarbij zo min mogelijk schade wordt toegebracht aan de natuur. Biologisch boeren houdt onder meer in dat gebruik wordt gemaakt van natuurlijke processen. Schade aan het milieu wordt zoveel mogelijk voorkomen. Dit vergt investeringen om bijvoorbeeld de bodemvruchtbaarheid op peil te houden, meer variatie in het bouwplan aan te brengen voor een gezonde vruchtwisseling en het aanbrengen van ecologische elementen op het bedrijf om plagen tegen te gaan. Deze investeringen zien we terug in de prijs van biologisch voedsel.

Dat biologische producten duurder zijn dan gangbare producten komt ook doordat de kosten als gevolg van bodem- lucht- en watervervuiling door onder andere het gebruik van bestrijdingsmiddelen en kunstmest niet worden mee berekend in de prijs van een gangbaar product. Deze zogenaamde verborgen kosten worden niet door de vervuiler betaald. Dit zijn kosten voor waterzuivering, herstel van de natuur als gevolg van verlies aan biodiversiteit maar ook het ontwikkelen van nieuw antibiotica omdat resistentie is opgetreden door veelvuldig gebruik in de veehouderij.

De discussie over verborgen kosten is actueel maar wordt helaas nog niet altijd goed begrepen. Zo werd Bionext, de ketenorganisatie van de biologische sector, onlangs teruggefloten door de Reclame Code Commissie naar aanleiding van een filmpje over verborgen kosten in de gangbare voedselproductie. Het argument is dat ook bij de biologische landbouw milieukosten optreden waarop het voorbeeld werd aangehaald dat ook in de biologische landbouw sprake is van woon- werkverkeer. Dat is logisch maar niet waar het om gaat. Dat er in de biologische landbouw ook milieuschade optreedt staat buiten kijf, denk alleen al aan de machines die nodig zijn voor zaaien, planten, bewerking en oogsten. Wel is de bedrijfsvoering in de biologische landbouw gericht op zo min mogelijk milieuschade door natuurlijke processen te leren begrijpen en in te zetten voor een zo evenwichtig mogelijk systeem. Eerlijk duurt het langst.

Bron: Udea
Publicatiedatum: