Tirol: biologische landbouw maakt sterke groei door

De biologische landbouw neemt sterk toe in Tirol. In de afgelopen twee jaar zijn er meer dan 190 bio-bedrijven bijgekomen. Van de melkproductie tot aan de groententeelt maken bio-bedrijven reeds een groot deel van de Tiroler landbouwsector uit.

Meer dan 20 procent, oftewel meer dan één vijfde van alle landbouwbedrijven in Tirol, is inmiddels een bio-bedrijf. De tendens is verder stijgend,ondanks de vele voorschriften. De markt vraag biologisch, zegt Lukas Peer, bioreferent van de 'Landwirtschaftskammer Tirol'. Biologische landbouwers hebben daarom betere mogelijkheden om hun producten tegen een eerlijke en goede prijs te verkopen. Deze betere prijzen en de subsidie zijn een kleine aansporing om over te stappen op biologisch, meent Lukas. De landbouwer moet echter wel de juiste instelling hebben voor biologisch en de richtlijnen aanhouden. Tenslotte vindt er een jaarlijkse controle plaats.


Verkoop van bio tegenwoordig belangrijk

In het verleden was er in Tirol sprake van schommelingen in het aantal biologische landbouwers. Dit wijt Lukas aan de destijds minder goede afzetmogelijkheden. Inmiddels zijn de afzetmogelijkheden er echter volop en maakt men hier gebruik van. Hierbij is Oostenrijk en met name Tirol echter op het buitenland aangewezen. In Duitsland heeft men een goede partner gevonden om melk en andere producten te exporteren, aldus Lukas.

Opwaartse trend bij andere producten dan melk

In Tirol wordt vooral melk geproduceerd. Maar ook in de categorieën biologisch fruit, biologische groenten en biologisch vlees is een opwaartse trend merkbaar. In de vele klein gestructureerde landbouwbedrijven ziet Lukas Peer ook nog veel bio-potentieel. Gemiddeld heeft een bedrijf in Tirol tien koeien. Veel landbouwers in Tirol doen het werk als nevenactiviteit. Bio past hier misschien heel goed bij en levert een goed neveninkomen, aldus Lukas.

Bron: Tirol Orf

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.