Frans de Ruyter, Managing Director Machandel:

"Blijven uitgaan van onze eigen kracht"

Tholen - Frans de Ruyter is sinds 1 december Managing Director van Machendel BV. Hij kijkt met een positief gevoel naar de toekomst. "Allereerst gaan we de kernwaarden van het bedrijf benoemen. Wat bindt ons? Dat is erg belangrijk aangezien dit toch is wat het succes tot nu toe gebracht heeft. En van daaruit wil ik het bedrijf verder gaan door ontwikkelen. Hierbij zullen we uit blijven gaan van onze eigen kracht. De mooie principes vanuit Demeter vormen hierin al een goede leidraad. Hier kunnen we volgens mij nog meer mee doen. We moeten meerwaarde geven aan de term 'Barstensvol leven', dat onlosmakelijk verbonden is aan Demeter", aldus Frans.


Frans de Ruyter en Piet van Glasbeek op de BIOFACH in februari.

Na zijn studie werktuigbouwkundige heeft Frans verschillende functies gehad in de levensmiddelenproductie. "Vorig jaar ging ik op zoek naar wat waardevoller werk, wat er meer toe doet. Ook ambieerde ik een functie die wat meer ondernemerschap vereist. Dat vond ik bij Machandel. We zijn in gesprek gegaan en het klikte. Vervolgens ben ik dus in december officieel in dienst gekomen."

Hij ging onder meer in gesprek met Piet Glasbeek, oprichter van het in Haulerwijk gevestigde Machandel. In 1978 maakte hij zijn eerste pot BD-conserven en nu rollen er jaarlijks vele miljoenen potjes van de band. "Bij Machandel heerst een heel eigen cultuur. En omdat het om een Demeter-bedrijf gaat, is niet alleen de commerciële kant van belang. Het is aan Frans om alles een rustig van een afstandje te bekijken en er voor te zorgen dat de mensen binnen het bedrijf mee kunnen groeien met de onderneming. We hopen dit jaar op 100 medewerkers uit te komen", aldus Piet.

Frans vult hem aan: "Het is aan mij om wat meer structuur in het bedrijf aan te brengen. Machandel wil verder doorgroeien, maar uiteraard gaat het roer niet helemaal om. We willen vooral dat wat we doen, nog beter gaan doen. Daarom ben ik de eerste periode in gesprek gegaan met onze belangrijkste klanten en ben ik er achter gekomen dat we onder andere meer tijd moeten investeren in de verkoop." Om het bedrijf nog beter te leren kennen, is Frans onlangs ook mee geweest naar de BIOFACH. Een hele ervaring, zo geeft hij aan. "Het is mooi om te zien dat Machandel een heel goede relatie heeft met haar klanten. Ook zie je hier duidelijk dat de biologische en biologisch-dynamische markt enorm in beweging is. Het is een mooie markt waarin transparantie erg belangrijk is", vertelde hij in de stand.Nadat in 2015 de nieuwe grondstoffenhal in gebruik is genomen, beschikt Machandel nu ook over een nieuw warehouse. Frans: "We hebben nog meer gebouwen gekocht, waaraan we in de toekomst onze eigen invulling aan gaan geven. Er is de afgelopen tijd onder meer een nieuwe lijn voor vloeistoffen en sauzen gebouwd." De uitdaging blijft volgens Piet de beschikbaarheid van grondstoffen. "Zo blijven doperwten een lastig verhaal en was 2017 voor appelen een rampjaar. We kopen over de hele wereld in, maar onze contracten met de boeren in Flevoland blijven de basis. Voor producten zoals pinda's kunnen we natuurlijk niet anders dan uitwijken naar het buitenland." Het merendeel van de Machandel-producten gaat de grens over. "We exporteren naar alle Europese landen en daarbuiten. Vooral vanuit Frankrijk, Engeland, Scandinavië, Italië en Duitsland is er veel vraag."

Mede dankzij de komst van Frans is het voor Piet mogelijk om een stapje terug te doen. Piet: "Het is fijn om uit de dagelijkse hectiek weg te zijn. Wel blijf ik waar nodig adviseren." Hij heeft het stokje overgegeven aan zijn twee zoons Eliza en Jasja. "Eliza is verantwoordelijk voor de productie en Jasja voor de verkoop binnendienst." Frans geeft aan dat er goede afspraken met hen gemaakt zijn en dat de taakverdeling duidelijk is. "Onlangs kreeg ik een groot compliment van Piet, tenminste zo zie ik dat. Hij vergeleek de huidige rolverdeling met zijn kleinkinderen. Hij kan nu alleen de leuke kanten meepikken en meer gaan genieten. Dit heeft Piet meer dan verdiend, in de afgelopen 40 jaar heeft hij natuurlijk zoveel meegemaakt." Piet beaamt dit. "Het is echt een kwestie van loslaten, er zijn immers ook genoeg andere dingen in het leven."

Voor meer informatie:

Frans de Ruyter
Machandel
Turfsteker 6
8433 HT Haulerwijk
0526 425020
fderuyter@machandel.com
www.machandel.com

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven