Hierin staat ook dat de ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid op stoom komen: Ook de tuinbouw krijgt te maken met hogere duurzaamheidseisen, zowel in de voedingstuinbouw als in de sierteelt. Dat de consument steeds meer waarde hecht aan een duurzame productie blijkt uit een forse groei in het biologisch segment.
Vraag naar bio zet door
De afgelopen vijf jaar is de afzet van biologische voeding in Nederland met gemiddeld 10 procent per jaar gestegen, terwijl de voedingsmarkt als geheel maar 1 procent per jaar groeide. De Rabobank verwacht dat het marktaandeel van biologische voeding in Nederland de komende jaren nog verder groeit: van 3% nu tot 7% in 2025. Dat is nog steeds weinig in vergelijking met het buitenland. In Duitsland ligt het marktaandeel nu al op ruim 4% en in Denemarken op meer dan 8%.Milieukeur doet zijn intrede
Een middenweg tussen gangbaar en biologisch is de teelt met Milieukeur certificeringen. Het areaal bedekte teelt groente en fruit is van december 2016 tot december 2017 gestegen van 268 hectare naar 639 hectare. Nu de supermarkten steeds vaker eisen dat hun leveranciers producten leveren met Milieukeur, neemt dit areaal snel toe.Voor de open teelt boomkwekerij en bloembollen is de stijging veel lager. Daar ligt (nog) geen eis van de grote afnemers om met Milieukeur te leveren. Toch zien we ook in deze categorie meer oog voor duurzaamheid en milieu. Zo zijn onlangs tulpen met de nieuwe naam van het keurmerk 'On the Way to Planetproof' voor de veilingklok in Rijnsburg gebracht.
Bron: Rabobank