Zwitserland maakt zich op voor het bio-offensief van Bern

Het is al omgedoopt tot het 'bio-offensief van Bern'. De Zwitsere bio-markt ontwikkelt zich razendsnel. Dat merken ze in de regio Bern ook. Maar liefst 67 bedrijven stapten begin 2018 over op biologisch.

Een ondernemer die een jaar geleden zijn bedrijf biologisch omvormde, is Christoph Stalder uit Hasle. "Ik heb er nooit van genoten om door het veld te rijden met de pesticidenspuit. Toen voorbijgangers zich afwenden en de bovenkant van hun jas voor hun neus hielden, kreeg ik een slecht gevoel", zegt de 33-jarige boer en landbouwingenieur. Hij geeft aan om economische redenen te zijn overgestapt. Als gangbare boer kreeg hij voor 100 kilo gerst slechts 34,50 frank. "Het werd daarmee bijna onmogelijk voor ons om economisch rendabel te produceren." 

Meer werk in het veld

Christoph Stalder is blij met de veranderingen op zijn land. De helft van het areaal is ingeruimd voor aardappelen, tarwe, gerst, veldbonen en maïs. De werklast is aanzienlijk toegenomen, vooral bij de bestrijding van onkruid, "maar het is ook leuker, het product is nu - niet alleen qua prijs - veel waardevoller", zegt Stalder.

Tot nu toe heeft hij de omschakeling nooit betreurd. Hij was zich ervan bewust dat hij een goede uitgangspositie had. "In tegenstelling tot de pioniers in de biologische landbouw hoefde ik niet te vechten. Er is veel vraag naar bio-producten."


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven