Kipfilet met een stappenteller

Chinezen monitoren bio-kippen met blockchain

Als je in de stad woont, maar toch wilt weten hoe het leven er op het platteland aan toe gaat, dan heb je geluk. Mits je in China woont tenminste. Dankzij de blockchain technologie die ontwikkeld wordt door het Chinese verzekeringstechnologiebedrijf ZhongAn Online, kunnen mensen hun gekochtebiologische kippen monitoren. Ook zullen ze de bewegingen van de kippen kunnen volgen dankzij GPS-bandjes die om de poten van de kippen zijngeplaatst.
ZhongAn probeert voordeel uit de 'farm-based toerisme'-trendin China te halen, waarbij mensen uit de stad een weekend naar een boerderijgaan waar ze tijd kunnen doorbrengen met dieren die bestemd zijn voormenselijke consumptie. Het bedrijf zegt dat de technologie een middel is voor detoenemende Chinese middenklasse die bezorgd zijn over voedselveiligheid en willen weten waar hun voeding vandaan komt. 
"Al onze kuikens krijgen nadat ze uit het ei komen eenenkelmonitor. Dit is een apparaatje dat zich draadloos verbindt met ons blockchain-netwerk en data verzendt over waar de kip is en hoeveel beweging deze dagelijkskrijgt", vertelt Chen Wei, directeur van ZhongAn Tech.
"Wanneer je rauwe kip van ons ziet of koopt, kun je simpelwegje smartphone app gebruiken om erachter te komen waar hij vandaan komt, welkevoeding de kip heeft gegeten en hoeveel stappen hij tijdens zijn leven heeftgezet."
Blockchain fungeert als een aaneenschakeling van processen binnen een database. Het voordeel is dat het zeer moeilijk is voor iemandom met deze data te knoeien, zegt Chen.Het project, genaamd 'gogochicken' is in juni gelanceerd in Cha’an in deChinese provincie Anhui. De kuikens groeien op bij biologische vrije-uitloopbedrijven, met een gemiddelde levensduur van vier tot zes maanden. Een grootverschil met fabriekskippen, die ongeveer 45 dagen leven, zo zegt Zhong AnTech.
"We zien een groot marktpotentieel voor de kippen in China. Het onderwerp voedselveiligheid speelt momenteel heel sterk. Degroeiende middenklasse is bovendien bereid om meer voor gezond en veilig vlees tebetalen." Consumenten kunnen ook een kuiken kopen en die op de boerderij zienopgroeien, vertelt Chen. En als consumenten het lastig vinden om 'hun' kip ofkuiken te herkennen, kan gezichtsherkennings- technologie hen hierbij helpen.Chen: "We kijken naar de mogelijkheid om gezichtsherkenning bij de kippen tegaan gebruiken, omdat het consumenten zal helpen om hun kippen teidentificeren."
Op dit moment zijn er meer dan 100.000 gogochickens met eengps- enkelbandje. Het doel is om dit aantal binnen drie jaar te verhogennaar 23 miljoen kippen.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven