Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Duurzame straatnaamborden voor Harlingen

Gemeente Harlingen streeft er naar om 100 procent duurzaam in te kopen. En de straatnaamborden in de steegjes van het centrum van Harlingen waren aan vervangingen toe. Dit heeft de gemeente ertoe bewogen om ontwerpbureau Harlingseboys in combinatie met NPSP de opdracht te geven om deze te laten vervangen door de duurzame straatnaamborden. NPSP is gespecialiseerd in het ontwikkelen en verkopen van biocomposiet en is het eerste bedrijf, die duurzame straatnaamborden van biocomposiet kan leveren.


Duurzame straatnaamborden uit restmaterialen.

De straatnaamborden zijn vervaardigd uit een biocomposiet Nabasco 8010. Dit is een biobased en circulair materiaal op basis van rest vezels (riet) uit natuurgebieden, circulaire kalk dat bij het ontharden van water wordt gewonnen en een biobased hars op basis van restmaterialen van biobrandstoffen. Het resultaat is een hoogwaardig en duurzaam product. Het is sterk, vormvast, licht van gewicht, behoeft weinig onderhoud en heeft een lange levensduur.
Het omzetten van restmaterialen in biocomposiet verlaagt de CO2 voetafdruk. Broeikasgassen die bij de traditionele route vrij komen worden nu eerst vastgelegd in een product en bij einde levensduur van het product alsnog nuttig gebruikt. Als de restmaterialen op de traditionele manier wordt behandeld worden broeikasgassen door rotting en verwerking in het milieu gebracht waarbij de nuttige materialen, zoals vezels, afgebroken wordt. In de nieuwe keten worden de natuurlijke vezels gebruikt in een product, hierdoor worden de broeikasgassen ook in het product vastgelegd (een CO2-sink). Bij einde levensduur kan het restmateriaal worden hergebruikt.
Een groter duurzaamheidsvoordeel ligt in het vervangen van glasvezel door deze natuurvezel in composiet. Op basis van testresultaten op Nabasco 8010, met 82 procent biocirculaire grondstoffen, blijkt er meer dan 2kg CO2 per kg glascomposiet te worden bespaard. Dit materiaal is nu op grotere schaal te produceren en komt qua kosten sterk in de buurt van conventionele materialen.
De biocomposiet Nabasco 8010 wordt in plaatmateriaal en in diverse diktes geproduceerd, waardoor het in verschillende maten gezaagd kan worden, is het geschikt voor meerdere sectoren. Een paar voorbeelden zijn gevelpanelen voor in de bouwen, verkeersborden en hectometerborden, bewegwijzering en informatieborden, buitenbanken- en tafels.


Duurzaam inkopen

Er zijn als test 30 straatnaamborden in de steegjes van het centrum van Harlingen geplaatst. De bedoeling is dat alle steegjes duurzame straatnaamborden geplaatst worden. Dit zou goed passen in de duurzaamheidsbeleid van de gemeente om 100 procent duurzaam in te kopen en is tevens een goed voorbeeld voor de burgers en naar andere gemeentes toe om over te gaan naar duurzaam inkopen.
 
Publicatiedatum: