Veel kritiek uit bio-sector op Amerikaans overheidsbesluit

"Versoepeling USDA-regels funest voor dierenwelzijn"

De USDA kondigde vorige week aan voornemens te zijn de voorschriften met betrekking tot de biologische veehouderij te versoepelen. De regering-Obama had in de oorspronkelijke regelgeving, getiteld Organic Livestock and Poultry Practices (OLPP), opgenomen dat biologisch gehouden dieren een humaan bestaan moeten kunnen leiden, en jaarronde toegang tot een buitenverblijf dienen te krijgen. Daarin kwamen ook transportvoorschriften en slachtregels aan bod. Pluimvee zou moeten worden gehuisvest in ruimten die groot genoeg zijn om natuurlijke gedragingen te kunnen blijven vertonen.

Vorige week traden USDA-functionarissen met een verklaring naar buiten waarin zij hun zorgen over deze gang van zaken uitten. Het agentschap stelt dat de huidige wetgeving "marktgestuurde innovatie en ontwikkeling zou kunnen belemmeren en onnodige regeldruk zou opleggen."

De regelgeving maakt het voor veehouderijen en diervoederbedrijven eenvoudiger om een biologische certificering te verkrijgen. Aurora Organic Dairy, een van de grootste biologische zuivelbedrijven van de Verenigde Staten, kon op de nodige kritiek rekenen toen zij besloten hun melkkoeien de toegang tot het grasland te ontnemen. 

"Dit is een zeer teleurstellende beslissing van USDA, zowel voor boeren als consumenten", aldus Rob Larew, vice-voorzitter van National Farmers Union. "Wij dringen er bij USDA op aan om een ​​oplossing te vinden die zekerheid biedt aan producenten van biologische producten en die de integriteit van het biologische label handhaaft. Iedereen profiteert van een grondige, nauwkeurige en consistente voedseletikettering."

Bron: Organic Authority

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.