Voor onderzoek naar de biologische sector

TP Organics pleit voor beschermd bio-budget van 20%

Voor het telen en vermarkten van eetbare bloemen is veel kennis nodig. Niet alleen teelt-technisch is er nog behoefte aan kennis, maar ook op vlak van wetgeving en bewaring liggen nog tal van vragen. Toch kunnen eetbare bloemen zeker nieuwe kansen creëren voor een aantal ondernemers.

Aanbevelingen

Volgens TP Organics moet het nieuwe Europese onderzoeksprogramma op zijn minst een missie om de Europese voedsel- en landbouwsystemen tegen 2030 richting duurzame systemen voorstaan. Een ander cruciaal punt: een beschermd budget van 20 procent van het totale budget voor onderzoek voor de biologische sector inruimen. 

Hierbij wordt gepleit de Sustainable Development Goals geformuleerd door de VN als basis voor het 9e kaderprogramma te nemen en voort te bouwen op het potentieel van biolandbouw en agro-ecologie om de transformatie van het voedsel- en landbouwsysteem te bewerkstelligen.

Prijswinnaars Innovatiewedstrijd divers

Tijdens het evenement werden eveneens de winnaars van de innovatiewedstrijd voor de bio-sector bekendgemaakt. EcoPlant, een Oekraïens bedrijf dat meststofkorrels maakt van de verbrande schillen van zonnebloempitten en op die manier helpt om de kringloop te sluiten, haalde het binnen het thema 'verbeteren van bodemkwaliteit in de biologische akkerbouw'. Binnen het thema 'robuuste en duurzame veesystemen' viel het gemengde agroforestrysysteem van schapen en varkens in de Spaanse Dehesa, een traditioneel waardevol ecosysteem met eikenbomen en grasland met een hoge biodiversiteit, in de prijzen. 

Door het slim combineren van grazende schapen en het extensief houden van varkens afgemest op basis van de aanwezige eikels wordt het gebied op een duurzame manier beheerd en wordt tewerkstelling en een economisch waardevolle activiteit gecreëerd voor kleine landbouwbedrijven. 

In de categorie voeding won de Zweedse supermarktketen ICA die een online consumententool ontwikkelde voor klimaatvriendelijke recepten. Bij het samenstellen van recepten staat naast de reductie van de carbon footprint van de consument, een positieve voedselbeleving en evenwichtig dieet centraal.

Farmknowledge.org

Ook de eindresultaten van het OK-Net Arable project werden gepresenteerd. Dit Europese netwerk, waar ook BioForum en Inagro deel van uitmaakten, heeft gewerkt aan de uitwisseling van kennis ter ondersteuning van de biologische akkerbouw. Het online kennisplatform Farmknowledge.org, met zelfs een Nederlandstalige versie, werd hierbij ontwikkeld en in gebruik genomen. 

Tot slot organiseerde TP Organics nog een netwerkevent om onderzoekers en bedrijven samen te brengen om consortia te vormen voor de nieuwe onderzoekscall binnen Horizon2020.

Presentaties

De presentaties van The Organic Innovation Days zijn hier te downloaden.

Bron: TP Organics / CCBT (via BioKennis.org)

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.