Gedupeerde pluimveehouders dagvaarden NVWA om fipronil

NVWA heeft nalatig en onzorgvuldig gehandeld en had de enorme schade kunnen voorkomen. Dat stelde LTO Nederland met een aantal pluimveehouders gisteren in de gezamenlijke dagvaarding tegen de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA). "De enorme schade voor pluimveehouders was uitgebleven wanneer de NVWA haar taken als toezichthouder naar behoren had vervuld", zegt Roeland de Mol van BarentsKrans advocaten en notarissen. "Zo was de NVWA op de hoogte van het gebruik van fipronil door ChickFriend, maar zij heeft de sector niet eens de kans gegeven zich daartegen te wapenen. Dat kan niet." 

Onbegrijpelijk

De NVWA heeft onder andere onrechtmatig gehandeld door in november 2016 geen of onvoldoende actie te ondernemen naar aanleiding van concrete meldingen over mogelijk grootschalig gebruik van fipronil in stallen door ChickFriend. Veel stallen van pluimveehouders zijn juist na november 2016 nog door ChickFriend behandeld, terwijl deze ondernemers niet wisten of konden weten dat er fipronil door het gebruikte middel was gemengd. De NVWA wist wel van het gebruik van fipronil door ChickFriend en heeft daar onvoldoende mee gedaan. Zo heeft de NVWA de sector hier niet over ge├»nformeerd en dus niet de kans gegeven om hier zelf in hun bestaande kwaliteitssystemen op te controleren. "Dat is echt onbegrijpelijk en niet uit te leggen", reageert Eric Hubers, voorzitter vakgroep Pluimveehouderij van LTO Nederland/NOP. "Dit kan niet en moet anders. We moeten voorkomen dat de NVWA zo kan handelen in vergelijkbare situaties waar desastreuze gevolgen voor individuele ondernemers en het imago van een product en een totale sector aan gekoppeld zijn." 

Onnodige onrust

De uitspraken van de NVWA in TV-programma Nieuwsuur op 1 augustus 2017 waarin de plaatsvervangend inspecteur-generaal aanraadde om voorlopig (tot en met dat weekend) geen eieren te eten heeft de schade nog eens extra vergroot. Zijn uitlating verhoudt zich niet met de publiekswaarschuwing die een dag eerder gepubliceerd was, is compleet uit verhouding tot de feitelijke situatie en risico's en wekte de indruk dat er meer risico's speelden. "Deze paniek, onrust, onduidelijkheid en schade aan de totale sector had niet mogen gebeuren", aldus Hubers.

De Nederlandse Vakbond Pluimveehouders deelt deze meningen en participeert daarom ook in deze rechtsgang.

Bron: LTO

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.