Frankrijk wil importafhankelijkheid bio-producten verminderen

Boeren moeten de biologische voedselproductie in Frankrijk stimuleren om aan de snelgroeiende vraag te voldoen. Anders zullen consumenten zich wenden tot de import, waarmee een aantal milieuvoordelen in een klap tenietgedaan worden, stelde kredietverzekeraar Coface gisteren.

De verkoop van biologische voeding in Frankrijk zal naar verwachting in 2017 circa 8 miljard euro (9,4 miljard dollar) bedragen, een stijging van 14 procent ten opzichte van vorig jaar. In de komende jaren wordt een groei van 10 tot 15 procent op jaarbasis verwacht. Tussen 2014 en 2016 steeg de productie echter veel langzamer dan de vraag. Voor het eerst sinds 2009 leidde dit het afgelopen jaar tot een stijging van de import van bio-voeding. Het afgelopen jaar werd 29 procent van de totale Franse consumptie op het conto van de import geschreven. 

Producten die theoretisch beschikbaar zijn in Frankrijk, vertegenwoordigen 57 procent van de invoer van biologisch voedsel en 19 procent van het totale verbruik. Frankrijk is wereldwijd de derde grootste markt voor biologische voeding, met 7 procent van de wereldmarkt in 2015, achter de Verenigde Staten (meer dan 40 procent) en Duitsland (11 procent), maar net voor China, Canada en andere EU-landen, aldus Coface.

Coface zei dat het van cruciaal belang is dat Franse biologische boeren, die een gemiddeld rendement behalen die ongeveer 20 procent lager dan in de conventionele landbouw, de productie moeten verhogen of uit dienen te breiden om tegemoet te komen aan de bloeiende consumentenvraag.

Een toegenomen afhankelijkheid van de import zou botsen met enkele van de basisprincipes van de biologische sector, zoals korte toeleveringsketens, kleine ecologische voetafdrukken en lokale wortels, merkte hij op.

Bron: Reuters

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven