"Hogere productie bij gelijke vraag is punt van aandacht"

"Joost Rijk, PPO: "Openheid prijzen bio-sector ligt gevoelig"

Tholen - Actief op twitter geeft Joost Rijk van Onderzoeksbedrijf PPO, onderdeel van Wageningen University & Research, zijn mening en visie en plaatst zo af en toe een tweet om op deze manier een conversatie op gang te brengen. Zoals bijvoorbeeld over de prijzen. "De prijzen van de oogst 2017 zijn nog niet voor alle producten bekend, het is een gevoelig onderwerp", zo meldt Joost. 

Als bedrijfsleider van het proefbedrijf probeert hij zoveel mogelijk openheid te geven over allerlei zaken in de biologische landbouw, maar beseft hij tegelijkertijd dat het gevoelig ligt om informatie over prijzen te delen. "Dat hoort niet bij mijn functie als bedrijfsleider. De prijzen zijn niet slecht, maar door de gevolgen van hogere productie gaan de prijzen omlaag. Dat zijn echter normale gevolgen in de landbouw. Over dit jaar valt er nog niet veel te zeggen, er is genoeg van alles, maar op de prijzen van de gewassen bij PPO Lelystad heeft dit nog niet direct effect omdat er veel producten op contract geteeld wordt. Voor producten die voor de vrije markt geteeld zijn zullen de prijzen dit jaar lager liggen dan voorgaande jaren."

Joost geeft aan dat het van belang is dat de vraag meegroeit met het aanbod. "De biologische akkerbouwproductie gaat steeds verder omhoog, het is van belang dat er ook in dit soort jaren, waarbij alle gewassen goed gegroeid zijn, voldoende afzet gevonden wordt, al moeten we ons ook beseffen dat dit effect bij de groei van de biologische landbouw hoort. Voor een groot aantal boeren wordt het zeker interessant om biologische landbouw te overwegen. Doordat supermarkten zien dat het aanbod groot is, kunnen ze hier meer op in gaan spelen in plaats van dat er af en toe een mooie partij producten tussen zit waar zij wel een plekje voor hebben in het schap."

Voor 2018 verwacht Joost geen bijzonderheden. "Prijzen zullen ieder jaar opnieuw gemaakt worden. Ook supermarkten zijn gebaat bij vaste afspraken met telers. De gewasgroei moet het gaan doen en de weersomstandigheden in het groeiseizoen zijn allesbepalend, de onkruiddruk op de percelen bepaald een groot deel van het uiteindelijke saldo van een teelt."

Voor meer informatie: joost.rijk@wur.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.