"Knoflook werkt tegen chronische ziekten"

Volgens wetenschappers van de Universiteit van Kopenhagen heeft knoflook een geneeskrachtige werking voor bijvoorbeeld Cyctic Fibrosis (taaislijmziekte) en de wonden van diabetespatiënten. 

Dit onderzoek staat onder leiding van Michael Givskov, die sinds 2005 bezig is met de antibacteriële werking van knoflook. In 2012 is de werkende stof ontdekt. Het is een actieve zwavelhoudende verbinding (allicine) die belangrijke onderdelen van de communicatiesystemen tussen bacteriën vernietigt, waarbij RNA-moleculen betrokken zijn. Ook valt de stof de beschermlaag van het micro-organisme aan.

Het nieuwe onderzoek dat te lezen is in het tijdschrift Scientific Reports gaat dieper in op het vermogen van allicine om de kleine regulerende RNA-moleculen te remmen in twee soorten bacteriën; staphylococcus aureus en pseudomonas aeruginosa. Allicine kan beide bacteriën tegelijk bestrijden, waardoor het een versterkende werking op antibiotica kan hebben.

"Wij geloven dat allicine uitkomst kan bieden voor patiënten die anders weinig perspectief zouden hebben gehad", zegt Tom Holm, een van de onderzoekers. "Wij hebben genoeg kennis op medicijnen te ontwikkelen en deze te testen op patiënten." Als deze testen succesvol zijn, kan het geneesmiddel op de markt worden gebracht.

Bron: Universiteit van Kopenhagen

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.