BioForum Vlaanderen over Gemeenschappelijk Landbouwbeleid

"Stimulans om duurzaam te boeren ontbreekt"

In een brief gericht aan de Belgische en Vlaamse ministers van Landbouw vroeg Voedsel Anders om te pleiten voor een duurzaam voedselsysteem waar zowel boer als leefmilieu beter van worden.

Op 11 en 12 december vindt de Europese landbouwraad plaats, waar de landbouwministers van alle lidstaten dan zullen debatteren over de toekomst van het Europees landbouwbeleid.

Op 29 november kwam de Europese Commissie naar buiten met een eerste voorstel voor de hervorming van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Het voorstel stelde teleur, vindt BioForum Vlaanderen. "Duidelijke en meetbare Europese doelen ontbreken en de Commissie blijft vasthouden aan het oude systeem van de rechtstreekse inkomenssteun. Als gevolg van dat systeem gaat 80 procent van de subsidies naar slechts 20 procent van de boeren. Maar een stimulans om duurzaam te boeren ontbreekt. Bovendien gaat de race to the bottom, die in Vlaanderen vier boeren per week doet stoppen, onverminderd door."

"Het Europees landbouwbeleid zit vandaag vol systeemfouten die ten koste gaan van boer en natuur", zegt Freek Verdonckt van Natuurpunt, een van de organisaties die het initiatief nam voor de brief. "Die fouten krijg je er alleen uit met een radicale hervorming en een herverdeling van de subsidies. Boeren moeten weer een eerlijk inkomen krijgen om binnen de ecologische grenzen van onze leefomgeving, gezond voedsel te kunnen produceren. Wij vragen dat België een voortrekkersrol op zich neemt in het Europese debat."

"Het huidig landbouwbeleid blijft inzetten op competitiviteit met verhoogde productie aan een zo laag mogelijke prijs. Boeren en natuur, in Europa en in het Zuiden zijn er vaak het slachtoffer van", zegt Thierry Kesteloot van Oxfam-Solidariteit. "Duurzaam voedsel heeft een prijs. Voor de 43 miljoen Europeanen die zich dagelijks geen kwalitatief voedsel kunnen veroorloven, moet een duurzaam landbouwbeleid samengaan met een sterk sociaal beleid. Het nieuw gemeenschappelijk beleid moet zowel duurzame landbouw als het recht op kwalitatieve voeding als doelstelling hebben."

Bron: BioForum Vlaanderen

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.