Eerste afzetplatform voor burgers, boeren en buitenlui

Hollandse cider als toonbeeld voor circulaire economie


Tholen – Is de hoogstamfruitboom weer op zijn retour? Veel appel- en perentelers met commercieel winstoogmerk beschouwen deze teeltvorm als duur en tijdrovend. Een hardnekkig misverstand dat Angela Scheepers graag wil nuanceren. "Je hoeft maar over de grens te kijken. Voorbeelden te over van succesvolle hoogstamfruitboomgaarden die laten zien dat deze teelt nog lang niet passé is. De teelt levert een belangrijke bijdrage aan de biodiversiteit." Met haar start-up Groentje Cider hoopt ze meer bewustwording te genereren over deze kwestie, door cider van zeldzame appel- en perenrassen van Hollandse bodem te vermarkten. Middels een crowdfundingscampagne hoopt ze voldoende kapitaal binnen te halen om op den duur voor het bio-certificaat in aanmerking te komen. 

Het door Angela gehanteerde bedrijfsmodel is buiten onze landsgrenzen al langer gewoongoed. "Concreet komt het erop neer dat we appelen en peren van hoogstambomen van professionele telers én particulieren verzamelen en deze in eigen beheer verwerken tot cider. Omdat het met name bij particuliere producenten geen doen is om bij iedereen persoonlijk langs te komen, worden er voor hen inzamelpunten ingericht." 



Opschaling nodig voor certificering

Nadat de zaak in 2014 "aan het rollen ging", begon Angela in 2016 daadwerkelijk met de uitrol van de ciderverkoop. Het begon klein, met 500 flessen, maar inmiddels is de productie al vertienvoudigd. "Nu zijn we klaar om op te schalen. Deze lijn hopen we door te trekken naar andere producten." In de opstartfase van haar bedrijf merkt ze echter dat het kapitaal niet voor het oprapen ligt. "Om ons ideaal ten uitvoer te kunnen brengen - transparantie naar de consument over de herkomst van voeding en een teelt zonder bestrijdingsmiddelen - kunnen we niet om het Skal-certificaat heen. Dan pas kunnen we in de verkoopkanalen duidelijkheid bieden." Door eerst afzet te creëren hoopt Groentje Cider verder op te kunnen schalen, zodat biologische certificering rendabel wordt. "Toch is het keurmerk uiteindelijk wel een bevestiging van onze werkwijze, zeker als je als bedrijf een groene stempel op de maatschappij wilt drukken", aldus Angela. 

Zeldzame rassen

De voor de cider gebruikte rassen zijn over het algemeen wat onbekender. Groentje Cider richt zich op de zeldzamere rassen. Het komt de smaak en het aroma van de cider ten goede als er tijdens het productieproces meerdere appelrassen worden verwerkt. "Op deze manier kunnen we ons steentje bijdragen aan de instandhouding van de biodiversiteit. Het behoud van hoogstamrassen is belangrijk, de natuur kent immers vele insecten en vogels die liever in hoge bomen schuilen. Veel telers willen liever geen insecten en vogels in hun boom, maar zij sluiten hun ogen dan voor het feit dat je ze uiteindelijk wel nodig hebt. Een andere veelgehoorde opmerking is dat hoogstambomenteelt te arbeidsintensief zou zijn", weet Angela. "Met de huidige duurzame mechanisatieoplossingen kan dat argument de prullenbak in."


Het zal nog even duren voordat deze boom vrucht gaat dragen. Het zou natuurlijk mooi zijn als van deze appelen uiteindelijk cider wordt gemaakt. Op de rechterfoto Angela.

Circulair denken

Om geld in te zamelen voor de overstap naar biologisch heeft Groentje Cider de handen ineengeslagen met StadsBomerij en Compost Company Almere. "Tezamen willen we de circulaire economie in de praktijk brengen. Alle drie maken we deel uit van elkaars keten. De compost wordt ingezet bij de boomkwekerij en het fruitpulp wat bij mijn bedrijf achterblijft bij de verwerking van het fruit tot cider, wordt vervolgens weer gecomposteerd. En: grote kans dat het kistje waar het fruit in wordt bewaard weer is gemaakt van het afvalhout afkomstig van de bomen."

Angela hoopt middels deze crowdfundingsactie uiteindelijk voor het Skal-certificaat in aanmerking te komen. Zo heeft het drietal een speciaal feestpakket in petto, dat overigens ook buiten de feestdagen om het hele jaar verkrijgbaar is. Onderdeel van het pakket is een workshop 'boom enten'. "Leuk als bedrijfsuitje - en gezien de werkkostenregeling ook nog eens fiscaal voordelig - maar ook voor particulieren." Natuurlijk mag een flesje cider niet ontbreken. 

De opkweek van fruitbomen spint garen bij goede compost.

Voor meer informatie: 
Angela Scheepers
Groentje Cider
T: 06-29098109

Publicatiedatum:
Auteur:
©



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.