Ruim 70% Nederlanders bereid zonnepanelen te plaatsen

Populariteit zonnepanelen neemt toe

Circa 80 procent van de Nederlanders staat positief tegenover het verduurzamen van de energievoorziening in Nederland en men ziet het ook als belangrijk en noodzakelijk voor de toekomst.

Consument iets positiever

Sinds 2015 zijn Nederlanders bovendien iets positiever geworden in hun houding ten aanzien van het stimuleren van duurzame energie en is men vaker overtuigd van de schade van de uitstoot van CO2 en het gebruik van fossiele brandstoffen voor natuur, milieu en klimaat. Het merendeel van de Nederlanders wil dan ook dat het aandeel van duurzame energiebronnen in de totale energievoorziening uitgebreid wordt. In vergelijking met andere thema’s, zoals de gezondheids- en ouderenzorg en criminaliteit en veiligheid, staan veranderingen op het gebied van de energievoorziening nog wel relatief laag op de agenda.

Bij de energievoorziening in Nederland hecht men vooral waarde aan aspecten als betaalbaarheid en veiligheid. Men erkent dat het verduurzamen van de energievoorziening voordelen kan hebben voor de onafhankelijkheid van Nederland en voor haar internationale concurrentiepositie, maar dat zijn niet de aspecten waar het meest waarde aan wordt gehecht.

Betaalbaarheid (een lagere energierekening) lijkt belangrijker te zijn dan onafhankelijkheid, maar men beseft wel dat duurzame energie een prijs heeft: 38% heeft liever energie uit duurzame bronnen, maar een hogere energierekening, terwijl 17% de voorkeur geeft aan energie uit fossiele brandstoffen en een lagere rekening.

Financiën blijven een grote drempel

Desondanks blijven financiën een grote drempel: bijna de helft van de Nederlanders geeft aan het financieel niet te kunnen opbrengen om te investeren in duurzame energie. Een derde van de Nederlanders voelt zichzelf verantwoordelijk, maar de meeste Nederlanders vinden dat de overheid aan zet is om de verduurzaming van de energievoorziening te bewerkstelligen. Een meerderheid ziet zichzelf in staat om een bijdrage te leveren aan het verduurzamen van de energievoorziening in Nederland door zelf energie te besparen, groene stroom af te nemen of duurzame energie op te wekken. Ook hebben circa zes op de tien Nederlanders het gevoel dat zij zelf kunnen helpen klimaatverandering tegen te gaan door de keuzes die ze maken.

Lees hier het gehele rapport opgesteld door Motivaction International in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken.

Bron: Rijksoverheid.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.