"Grote naam, maar voelde zich nimmer te groot"

In memoriam: Hans Moltzer

In Memoriam Hans Moltzer: 24-11-1938 - 30-11-2017."Journalist, reclameman en schrijver Hans Moltzer was een van de eerste reclamemensen die inzag dat je voor echt betekenisvolle reclame, als het ware 'in het product moet kruipen' om je volledig daarmee te kunnen identificeren. Bij hem ging dat vaak over groenten en fruit, zoals jarenlang als tekstschrijver voor Albert Heijn, waar hij uitgebreid sprak met de producenten en zelfs de 'reis' van het product meemaakte om het juiste verhaal te kunnen vertellen. Zijn beroemdste slogan was: ''s lands grootste kruidenier blijft op de kleintjes letten', maar de laatste twintig jaar zette hij zich vooral in voor de biodynamische landbouw, waar hij een grote passie voor had. 

Hans had een grote naam in de reclamewereld, maar voelde zich nimmer te groot om zich juist voor een keurmerk als Demeter in te zetten en bezocht daarvoor graag biodynamische boeren in zijn omgeving waaronder de huidige voorzitter van Stichting Demeter Jan Schrijver van de Lepelaar, met wie hij uitgebreid sprak om te leren over zijn intenties en verbondenheid met de bodem, de planten en de dieren op het bedrijf en de verbondenheid met de omgeving.

In 2015 schreef hij nog de roman 'Godin aan zee' waarin hij het mythologische verhaal van godin Demeter naar zijn geliefde eiland Texel transformeerde met een hoopvolle boodschap voor de mensheid: 'Ik voel het Max, het zit in de lucht. Ik voel aan alles dat de mensheid langzaam maar zeker volwassen begint te worden.'

Zelf had Hans die volwassenheid en eerbied voor al het 'levende' al veel eerder bereikt. Hij heeft zich tot hoge leeftijd ingezet om meer mensen kennis te laten maken met de passie en kwaliteit achter biodynamische voeding. Met advertenties en prachtige zinnen als 'Alleen een kip die haar snavel houdt, kan een Demeter-ei leggen of 'Alleen koeien met hoorns geven Demeter-melk' en 'Demeter-sla is volwassen sla', altijd gecombineerd met hoogwaardige fotografie en enkele glasheldere zinnen om de meerwaarde van deze producten neer te zetten.

Het was een voorrecht om met Hans te kunnen werken. Een dankjewel namens alle biodynamische boeren en tuinders en voorvechters voor een 'levende landbouwcultuur'. We hebben een 'groot' en tegelijkertijd heel bescheiden mens verloren. Aan ons om in zijn geest de kracht en spirit van de biodynamische landbouw door te geven aan volgende generaties."

- Bert van Ruitenbeek, directeur Stichting Demeter

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven