De Wierderij genomineerd voor Zeeuwse PioniersPrijs

De Wierderij, de zeewierboerderij van Seaweed Harvest Holland uit Kerkwerve, gelegen in de Schelphoek, is een van de vijf genomineerden voor de Zeeuwse PioniersPrijs 2017. De teeltinstallatie van één hectare, die deze zomer te water is gelaten, is daarmee de grootste van Europa en biedt mogelijkheden om Nederland en andere landen te gaan voorzien van de 'groente van de toekomst'.Met de aanleg van dit teeltsysteem wordt ingespeeld op de sterk toegenomen belangstelling voor zeewier. Zeewier heeft vele toepassingsmogelijkheden zowel voor consument (voeding, verzorgings- en gezondheidsproducten, medicijnen) als voor industrie (onder andere bindmiddelen, diervoeding, biobrandstof en bodemverbeteraar), waardoor de vraag naar kwalitatief goed zeewier de afgelopen jaren enorm is toegenomen. Ook voor de toekomst wordt een voortzetting van deze trend verwacht. In Nederland zijn er al verschillende kleinschalige initiatieven op het gebied van zeewierteelt, onder andere bij Texel, Vlieland en elders in de Oosterschelde. In de Noordzee voor de kust van Scheveningen is dit jaar een proef van de Noordzeeboerderij succesvol afgesloten. Het nieuwe project van Seaweed Harvest Holland onderscheidt zich van deze initiatieven niet alleen door de grootte, maar ook door andere innovaties op het gebied van de teelt. Zo wordt er voor het eerst met zelf ontwikkelde sporen gekweekt.

Zeewier, er zijn in de Oosterschelde meer dan 150 verschillende soorten, kan het hele jaar door geteeld worden. Seaweed Harvest Holland is gestart met de teelt van zeesla, een wier dat vooral in de zomer groeit, dit najaar wordt met suikerwier, een winterwier, verder gegaan. Het zeewier, gehecht aan in totaal uiteindelijk zo'n 50 Km touw, groeit van de voedingsstoffen in het water, er hoeft verder niets aan te worden toegevoegd. Het duurzame zeewier zorgt daarnaast voor CO2-opname en trekt veel leven aan (vissen, schelpen en schaaldieren), zodat de verwachting is dat er op de plek van de Wierderij het ecosysteem wordt versterkt.

De Zeeuwse PioniersPrijs van De Zeeuwse Connectie is een jaarlijkse prijs voor de persoon, onderneming of organisatie in of uit Zeeland die zich de afgelopen periode heeft weten te onderscheiden door middel van durf, lef, vindingrijkheid, ondernemerschap en uiteraard pioniersgeest en daarmee een positief beeld geeft over de provincie Zeeland in het algemeen en de kansen die er in Zeeland zijn, met als doel uit te dragen welke mooie initiatieven er in Zeeland (kunnen) ontstaan, om hiermee het imago van Zeeland positief te beïnvloeden, economische bedrijvigheid in Zeeland te stimuleren en de krimp tegen te gaan. De prijs bestaat onder andere uit een geldbedrag van 5.000 euro.

"Zeewier is de groente van de toekomst", aldus John van Leeuwen, directeur van Seaweed Harvest Holland. "De Oosterschelde biedt met haar schone water een uitstekende basis om die zeegroente daar op grotere schaal duurzaam te telen. De teelt sluit bovendien prima aan op de jarenlange ervaring die er in Zeeland is met aquacultuur. We zijn daarom vereerd dat wij een nominatie hebben gekregen."

Stemmen op dit initiatief kan nog tot en met vrijdag 24 november via de site van de Zeeuwse PioniersPrijs.

Voor meer informatie: www.seaweedharvestholland.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.