"Noodgedwongen veel bio als conventionele afgezet"

Overschot aan zoete aardappelen dreigt in Spanje

Over de hele wereld neemt de teelt van zoete aardappelen in rap tempo toe. Het aanbod stijgt misschien zelfs sneller dan de vraag. Een goed voorbeeld van deze groei is Spanje, waar de opbrengst aan zoete aardappelen dit jaar naar verwachting met 40% toe zal nemen.

"De zoete aardappelteelt is dit jaar omhoog geschoten. We merken nu al dat er meer druk op de prijzen komt te staan. De productie van biologische zoete aardappelen is ook toegenomen, maar de toename in aanbod van conventionele zoete aardappelen is ronduit belachelijk," zegt Francisco Rosillo van bedrijf Frutos Los Pisaos. Frutos Los Pisaos is gevestigd in Granada en teelt zowel biologische zoete aardappelen als andere biologische groenten- en fruitsoorten.

Volgens Rosillo zijn er twee redenen voor de toegenomen volumes. Ten eerste is het areaal uitgebreid. Daarnaast waren de weersomstandigheden van dit jaar zo goed dat het seizoen tien tot vijftien dagen eerder begon. Ook was de opbrengst van de oogst toegenomen.

"Dit jaar is het gebrek in balans tussen vraag en aanbod duidelijker dan ooit. De prijzen zijn ten opzichte van het vorige seizoen in zorgwekkende mate afgenomen. Ze zijn zelfs nog meer afgenomen als ze worden vergeleken met het seizoen van twee jaar geleden. De prijsverschillen tussen conventionele en biologische zoete aardappelen worden ook steeds kleiner. Biologische zoete aardappelen zijn in verhouding tot conventionele aardappelen nu nooit duurder dan 10 cent extra. We hebben daarom in dit seizoen noodgedwongen veel biologische zoete aardappelen als conventionele aardappelen op de markt moeten zetten", legt Francisco Rosillo uit.

Hoewel de voorbereiding van geheel nieuw terrein voor biologische teelt soms lastig kan zijn, is het relatief makkelijk om met conventionele teeltgrond over te schakelen op biologische teelt. "Tot op zeer kort geleden was dit een product met zeer interessante winstmarges, gezien het steeds populairder werd. De volumes nemen nu echter in zoverre toe dat de zoete aardappel een steeds algemener product wordt."

"Veel landen in Europa waar wij klanten hebben zitten hebben hun productie vervijfvoudigd. Dit geldt onder andere voor Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Nederland. Als het eigen seizoen bezig is, heeft men in deze landen doorgaans meer de voorkeur voor lokale producten. Wij moeten dan noodgedwongen onze aardappelen voor lage prijzen op de markt zetten," zegt Rosillo.

Volgens Rosillo was Malaga de eerste provincie waar in Spanje zoete aardappelen werden aangeplant. Vandaag de dag zijn veel telers echter overgestapt op andere gewassen, zoals tropisch fruit. De lokale sector voor zoete aardappelen is zodoende niet meer zo belangrijk als vroeger. Het areaal voor zoete aardappelen is fors toegenomen in Cadiz, Sevilla, Huelva en Granada. Andalusië is de snelst groeiende regio, hoewel de teelt van zoete aardappelen inmiddels ook is verspreid naar provincies aan de Middellandse Zee, zoals Valencia, Alicante en Murcia.

Frutas los Pisaos rondt zijn seizoen af in januari. De houdbaarheid van de zoete aardappel is beperkt, wat ten dele komt door het hoge suikergehalte.

Voor meer informatie:
Francisco Rosillo
Frutos Los Pisaos
Rambla de Puntalón,
Camino de las Ventillas s/n,
18600 Motril, Granada, Spanje
T: (+34) 958 069 116

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven