Belgische Bond voor Beter Leefmilieu laakt Vlaams beleid

"Niet minder, maar meer bio nodig"

In een vurig stuk maakt de Belgische Bond voor Beter Leefmilieu korte metten met het Vlaamse overheidsfunctioneren ten aanzien van de pluimveecrises die het land momenteel teisteren. "Het Vlaams beleid spreekt zichzelf tegen: het promoot biologische voeding, maar snoeit tegelijk in de subsidies."

Eufemismes

De bond laakt eufemistische tremen als 'verrijkte' kooien in de intensieve veehouderij, waar kippen met 13 tegelijk opgehokt een vierkante meter mogen delen. Ook is zij van mening dat het aantal inspecteurs dat zich mag ontfermen over de circa 42 miljoen kippen (waarvan 12 miljoen leghennen), 1,3 miljoen koeien en 6 miljoen varkens, verre van toereikend is. "Met dergelijke grootschaligheid is het praktisch onmogelijk om diervriendelijk te werken en voldoende te controleren."

Niet minder, maar meer bio is nodig

De bio-sector hanteert op het vlak van dierenwelzijn hogere standaarden. Daar mogen maximaal 6 kippen per vierkante meter gehouden worden en kunnen de kippen overdag naar buiten. Minister van Dierenwelzijn Ben Weyts toont zich voorstander van bio en riep eerder al op om bio-eieren te kopen. "Tezelfdertijd snoeit minister van Landbouw Joke Schauvliege stevig in de subsidies van BioForum Vlaanderen. Het is de zoveelste tegenspraak in het Vlaamse beleid, dat dringend nood heeft aan een overkoepelend voedingsbeleid waarin alle domeinen op elkaar worden afgestemd."

Bron: Bond voor Beter Leefmilieu

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.