Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Rick Huis in ’t Veld: "Terug waar het vandaan komt”"

Deventer Stadsboeren halen voedsel uit de anonimiteit

Tholen – Voedsel uit de anonimiteit halen. Met die gedachte hebben de Deventer Stadsboeren hun krachten gebundeld in een eigen verkooppunt in foodhal Fooddock. Het viertal bioboeren wil de verbinding tussen boer en burger weer in ere herstellen door bezoekers aan de foodhal mee te nemen op een culinaire ontdekkingstocht. In de voormalige graansilo in het havengebied van Deventer kunnen gasten bij tien keukens terecht om een veelvoud aan gerechten te proeven, die zijn bereid met hun eigen ingrediënten. Een concept dat veel weg heeft van een foodtruckfestival. Beleving staat centraal. Fijnproevers doen inspiratie op en producenten vertellen hun verhaal. De samenwerking met Fooddock betreft in eerste instantie een pilot voor drie maanden.



Ook melkveehouder Rick Huis in 't Veld maakt deel uit van het collectief. "Het is frappant hoe dicht je op elkaar zit en hoe weinig je eigenlijk van elkaar weet. Elke boer zat op zijn eigen eilandje, terwijl we in de kern hetzelfde doel voor ogen hebben: de afstand van boer tot burger verkleinen." Toen alle neuzen eenmaal dezelfde kant op stonden, zag het collectief het daglicht.



Elke boer heeft zijn specialiteit: Berrie Klein Swormink houdt runderen en varkens, Annette Harberink richt zich vooral op kaas, Jopie Duijnhouwer op tuin- en akkerbouwproducten en Rick zelf op verse zuivel. "Nieuwe input is altijd welkom, we zien het netwerk graag groeien", zegt Rick. "Voorwaarde is wel dat je biologisch moet werken."



Rick baarde onlangs nog opzien met zijn Melkbrouwerij, waarin hij 'zelfgebrouwen' zuivel aan de man brengt. "Met deze en soortgelijke initiatieven kun je als boer uitdragen dat de keuze voor lokale producten rechtstreeks bijdraagt aan de instandhouding van de biodiversiteit op het platteland. De producten verdwijnen daardoor niet meer op de grote hoop en gaan juist voor een deel weer terug de stad in – of beter gezegd: blijven dáár waar ze vandaan komen. Zo halen we voedsel weer uit de anonimiteit."



Voor meer informatie: www.deventerstadsboeren.nl