Je krijgt deze pop-up te zien omdat dit de eerste keer is dat je onze site bezoekt. Krijg je deze melding altijd te zien dan heb je je cookies uitstaan en zullen die blijven verschijnen.
U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).
Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!
Je ziet deze popup omdat dit de eerste keer is dat u de site betreed. Als u dit bericht blijft krijgen zet dan alstublieft uw cookies aan
"Bio-boer Henk Aa: "We gaan door tot het bittere eind"
Melkveehouders overrompeld door vonnis fosfaatreductieplan
Tholen - 4 mei 2017. De dag waarop de fosfaatreductieregeling voor een deel van de melkveehouders buiten werking werd gesteld. Hoe ánders hangt de vlag er nu voor. Vandaag heeft het gerechtshof Den Haag in een kort geding uitspraak gedaan in het hoger beroep dat door de Nederlandse Staat als reactie op de eerdere uitspraak was ingesteld. In het geschil heeft de Staat nu gelijk gekregen. Zo krijgt de euforische stemming van destijds nu een gitzwart zwartje. "Ik ben pissed off", zegt bio-boer Henk Aa. "En dat is nog zacht uitgedrukt." De melkveehouder beraadt zich momenteel op vervolgstappen.
Het hof is van oordeel dat melkveehouders hadden kunnen voorzien dat er na het afschaffen van de melkquota nadere maatregelen zouden moeten worden genomen om te voorkomen dat het nationale mestplafond zou worden overschreden, waardoor de derogatie op de tocht zou komen te staan. "Melkveehouders mochten er daarom niet op vertrouwen dat hun bedrijven ongeremd zouden kunnen groeien", meldt het gerechtshof op Rechtspraak.nl. "Het hof heeft geen uitzondering gemaakt voor biologische boeren, daar zij ook aan de nationale mestproductie bijdragen. De vraag of biologische melkveehouders toch een aparte positie verdienen, is een politieke vraag die niet door de rechter kan worden beantwoord."
Henk moet nog van de schrik bekomen. De boodschap begint nu pas te landen. "We waren een half jaar geleden verbaasd dat we de eerste ronde wonnen, bij een rechtszaak tegen de Staat weet je dat je van goeden huize moet komen. Dat we toen op basis van argumentatiekracht wonnen was overigens dik verdiend. Maar dat de rechter op basis van diezelfde argumentatie alsnog tot een ander besluit is gekomen, is bijzonder wrang. De Staat heeft namelijk nul komma nul nieuwe input aangedragen."
De rechter stelt geen inzicht te hebben gehad in alle bedrijfsgegevens om de disproportionele last voor biologische melkveehouders goed vast te kunnen stellen. "Dat is pertinent onjuist. We hebben wel degelijk een volledige door Flynth accountants opgestelde rapportage aangeleverd."
"Het druist in tegen alle logica", zegt Henk, bij wie de teleurstelling overheerst. Hij vindt dat biologische melkveehouders hiermee genadeloos op achterstand worden gezet. "We worden afgestraft voor het bereiken van een plafond waar we nooit aan hebben bijgedragen. Het algemeen belang prevaleert boven het individueel belang." Een verkeerde, en vooral oneerlijke retoriek, vindt hij.
Toch benadrukt hij dat het nog lang geen einde oefening is: "We gaan door tot het bittere eind!" De getroffen boeren hebben een cassatiespecialist op de zaak gezet die het arrest momenteel onderzoekt. "Mocht dat niet leiden tot het gewenste resultaat, dan gaan we naar Brussel."