China: importban Europese schimmelkazen van tafel

China heeft het importverbod op 49 schimmelkaassoorten, waaronder Roquefort, Danish Blue, Gorgonzola en Stilton, met onmiddellijke ingang opgeheven. Gesprekken tussen vertegenwoordigers van de EU en de Chinese gezondheidsautoriteiten vorige week hebben voor een doorbraak gezorgd. 

Volgens China zaten er te veel bacteriën in de kazen, die vooral uit Frankrijk en Italië komen. De Europese Commissie was het daar niet mee eens, ook omdat het een gelegenheidsargument leek te zijn, aangezien Chinese varianten van de zachte kazen nog wel geconsumeerd mochten worden en de kazen al jaren probleemloos in China verkocht werden.

De positie van de Europese Unie is altijd duidelijk geweest: de Chinese en Chinese technieken en culturen zijn al eeuwenlang door de kaasmakers in Europa gebruikt en Europese kazen vormen geen gevaar voor de gezondheid van de consument. Volgens de regels van de Wereldhandelsorganisatie moeten alle leden internationale productienormen accepteren, tenzij er een gerechtvaardigd risico bestaat.

Naar aanleiding van consumentenklachten vorige zomer en vergaderingen van deskundigen van de Europese Commissie in handel en gezondheid en voedselveiligheid en hun Chinese tegenhangers, hebben de Chinese autoriteiten nu besloten de handelsbelemmeringen op te heffen.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.