Biologische tuinbouw Almeria in twee jaar met 70% gegroeid

Wat met een kleine groep telers begon, is de doelstelling geworden voor de hele tuinbouwsector in Almeria. De Spaanse provincie is nu al twee decennia op weg naar geïntegreerde productie.

Dit blijkt duidelijk uit door de Andalusische regering gepubliceerde gegevens en ook dat het biologische tuinbouwareaal in slechts twee jaar, van 2015 tot 2017, met 70% is gegroeid. De provincie staat nu aan de top van de sector met zo'n 3000 biologische telers.

Biologische gewasbescherming

De overstap naar duurzaamheid heeft ervoor gezorgd dat in vijf jaar meer dan 80% van de kasbedrijven biologische plaagbestrijdingsmethoden hebben ingevoerd en geleidelijk van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen zijn afgestapt, waar het verbruik drastisch van is gedaald.

Almeria is ondertussen dus een waar voorbeeld geworden van duurzaamheid en voedselveiligheid in Europa. De Europese Commissie heeft onlangs een waarschuwing doen uitgaan naar de EU-lidstaten over het lage toepassingsniveau van de regelgeving voor het duurzaam gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, maar in het geval van Almeria is de naleving erg hoog en betreft meer dan 26.000 hectare van het totale kassenareaal van 30.000 hectare.

De door de EC verwachte duurzaamheid wordt in Almeria ook toegepast voor wat betreft het optimaal gebruik van hulpbronnen en de efficiëntie van het productiemodel. De provincie is qua milieubeheer efficiënter dan de rest van de Europese productiegebieden door, onder andere, een beter gebruik van water en energie. Het waterverbruik is de laatste jaren met bijna 80% verminderd en meer dan 90% van de gebruikte energie komt rechtstreeks van de zon.

Dit werd zelfs erkend door de Nederlandse ambassadeur Matthijs van Bonzel, die uit een land komt dat een voorbeeld is op het gebied van innovatie en landbouwtechnologie. Tijdens een vergadering met de Almeriaanse landbouwsector verklaarde hij dat Almeria "22 keer minder energie aan zijn gewassen besteedt dan Nederland en het verbruik van water per hectare in maar een paar jaar is gedaald van 60 liter per gewas naar slechts 4."

Het door de landbouwsector in de provincie gekozen pad voldoet verder perfect aan de behoeften van consumenten en grote distributieketens.
 
Bron: La Voz de Almería

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven