Aantal boeren met Beter Leven-keurmerk in vijf jaar tijd verdubbeld

Het aantal boeren dat meedoet aan het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming is de afgelopen vijf jaar verdubbeld. Waar in 2012 nog 805 veehouders produceerden voor Beter Leven, zijn dat er nu 1.651. Zij houden in totaal ruim 31 miljoen dieren, 14 procent meer dan vorig jaar. Ook de omzet in producten met het keurmerk zit in de lift. Uit cijfers van onderzoeksbureau IRI blijkt dat de huidige trend een omzet in 2017 zou gaan betekenen van 1,4 miljard euro, ruim 50 procent meer dan in 2016. 

Tien jaar geleden was het Beter Leven keurmerk nog echt een experiment waaraan heel voorzichtig zes kippenboeren meededen. Zij hielden vleeskuikens die onder meer veel meer ruimte kregen en een overdekte uitloop. Bovendien waren de dieren veel sterker dan de beruchte plofkip die veel te snel groeit.

'Boeren bedankt' 

'Boeren bedankt' is het opvallende thema van de Beter Leven Week waaraan dit jaar voor de vijfde keer door vrijwel alle supermarkten van 23 tot 30 oktober met allerlei acties wordt meegedaan. Opvallend, omdat de Beter Leven week een initiatief is van de Dierenbescherming die hiermee haar keurmerk voor een diervriendelijker productie extra in het zonnetje zet.

"Het ligt niet direct voor de hand dat wij als Dierenbescherming boeren bedanken, maar het is in dit geval meer dan terecht", zegt Marijke de Jong die bij de Dierenbescherming verantwoordelijk is voor het Beter Leven keurmerk. "Het gaat ons dan natuurlijk wel om alle boeren die de afgelopen tien jaar hebben bijgedragen aan het diervriendelijker maken van de veehouderij". Volgens De Jong zijn dat de boeren die hun nek hebben uitgestoken door dieren meer ruimte te geven en meer mogelijkheden om hun natuurlijk gedrag te tonen.

Sterrensysteem

Het Beter Leven keurmerk werd in 2007 door de Dierenbescherming geïntroduceerd als een sterrensysteem waarin het aantal sterren – één, twee of drie – de mate van diervriendelijkheid aangeeft. Zo hebben varkens met één ster meer ruimte en afleiding, bij twee sterren komt daar een uitloop naar buiten bij en bij drie sterren worden de dieren biologisch of vergelijkbaar gehouden.

Stukken fijner

Boeren geven zelf ook aan dat het stukken fijner is om diervriendelijker te produceren voor het Beter Leven keurmerk. Neem Karin Perdaems, die 1-ster vleeskippenboer is. Naast het feit dat haar kippen nu volop kunnen scharrelen zegt ze dat ze veel langzamer groeien en amper nog medicijnen nodig hebben. "Kippen zijn nieuwsgierige, eigenwijze dieren. Dankzij het Beter leven keurmerk kunnen ze nu weer écht kip zijn en dat is zo leuk om te zien. Het keurmerk is een aanvulling op ons bedrijf, ik ben er trots op dat wij deze stap hebben durven zetten."

Heftige kritiek

Niels Dorland van De Dierenbescherming merkt in Metro Nieuws op dat de stichting veel kritiek te verduren kreeg van haar leden toen het met het keurmerk op de proppen kwam. "Veel leden waren boos, omdat ze vonden dat we niet moesten samenwerken met de vleesindustrie", zei hij. "We waren ervan overtuigd dat wanneer je sterren introduceert, je stapsgewijs de vleesindustrie kan verbeteren." De stap naar biologisch noemt Dorland overigens nog "vaak te duur".

Bron: Dierenbescherming / Metro 

Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.