Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
NPO-programma Groen Licht over verduurzaming (frites)aardappel

"Dankzij nieuwe oogst weer volop bio-frites beschikbaar"

Volgens Blonk consultants is de aardappel hartstikke duurzaam. Véél meer dan rijst, waarbij de teelt veel uitstoot van broeikasgas genereert door het onderwater zetten van de rijstvelden. Rijst heeft ook nog eens een lagere opbrengst per hectare. Maar hoe duurzaam zijn frites eigenlijk? NPO-programma Groen Licht zocht het uit.

 

In de uitzending toont aardappelteler Arwin Bos uit Zwanenburg zijn frites-aardappelen van het ras Agria, een geschikt frites-ras met een goede bakkwaliteit. De teler teelt gangbaar, omdat hij beducht is voor de aardappelziekte (phytophtora infestans). "Bij biologische aardappelen loop je het risico dat [met deze ziekte] de hele oogst mislukt." Niet alleen een drama voor de boeren die het overkomt, maar ook een probleem voor de verse friteskraam die biologische patat verkoopt. Vorig jaar was een rampjaar. 

Mislukte oogst

Door die phythopthora-uitbraak zaten biologische friteszaken afgelopen zomer opeens zonder aardappelen. Eigenaar Roderick Heijningen van De Frietwinkel in Utrecht: "De biologische fritesaardappelen waren gewoon op." De Frietwinkel liet zijn klanten overigens wel netjes weten dat er even geen bio in de friteszak zat. Nu de nieuwe oogst er is, zijn er weer volop bio-frites beschikbaar.

Nieuwe rassen

Maar de redding lijkt nabij: de biologische aardappeltelers ontwikkelden nieuwe aardappelrassen die resistent zijn tegen de gevreesde aardappelziekte. Dat deden ze samen met hoogleraar biologische plantenveredeling Edith Lammerts van Bueren van de Universiteit Wageningen en het Louis Bolkinstituut. Daar kwam onder andere Sevilla uit, een fritesaardappel die niet zo vatbaar is voor de aardappelziekte. Carel Bouma, een van de telers die hier aan meewerkte, levert de biologische aardappels aan De Frietwinkel en probeert de eigenaren te interesseren voor de resistente aardappel.

Supermarkt

De Sevilla aardappel is niet de enige nieuwe aardappel die de biologische aardappeltelers ontwikkelden. Totaal werden ruim 10 rassen ontwikkeld. Met de supermarkten is in een convenant afgesproken dat zij de nieuwe rassen gaan verkopen, zo weten de boeren dat zij door kunnen gaan met de teelt van de sterkere soorten. In de schappen van de supermarkten liggen nu al de Carolus en de Vitabella, meer resistente aardappelen volgen.

Bron: BNN Vara
Publicatiedatum: