Blog Michaël Wilde, Eosta:

Waar blijven de tegenstanders van eerlijk rekenen?

Iedereen heeft wel een mening over de biologische landbouw. Gelukkig zijn er veel mensen die deze vorm van landbouw omarmen, maar er is ook veel scepticisme. Is biologisch wel echt biologisch... het is toch gewoon marketing? Ja, maar biologisch kan de wereld niet voeden! Telen op glaswol is veel duurzamer dan telen in de bodem. Biologisch is alleen voor de 'happy few' en niet voor 'Jan met de Pet', enzovoorts. Het is goed dat deze vooroordelen zo vaak komen bovendrijven in een gesprek, want dan kan ik ze ontkrachten. Maar ik vind het wel frappant dat veel mensen hun mening (vaak licht negatief) paraat hebben.

True Cost of Food

Wij weten allemaal dat de agrochemie-lobby in Brussel en Den Haag er keihard aan werkt om ervoor te zorgen dat Bayer, Monsanto en anderen zo lang mogelijk hun landbouwgif kunnen blijven verkopen. We weten ook dat ze er alles aan doen om de successen van duurzame landbouw te bagatelliseren. Ik ben het daar niet mee eens maar snap het wel. Daarom vind ik het des te opvallender dat, sinds wij onze True Cost of Food campagne in 2016 lanceerden, wij eigenlijk geen enkel tegengeluid hebben gehoord over dit thema. 

Vervuiler betaalt

Onze stelling is: dat als je bepaalde chemische middelen produceert, verkoopt en gebruikt, en deze middelen vervolgens de bodem kapot maken, biodiversiteit afbreken, klimaatverandering versnellen en watersystemen vervuilen, dat je dan best voor die schade mag opdraaien. Het is namelijk niet eerlijk dat onze kinderen, kleinkinderen en de belastingbetaler dit moeten betalen, zoals nu het geval is.

Stilte

Maar het blijft stil... muisstil... Waar zijn de criticasters van eerlijk rekenen? Ik ben erg benieuwd naar hun argumenten en wil dolgraag weten waarom in hun ogen een kleine groep aandeelhouders belangrijker is dan de grote groep stakeholders. Ik hoor graag de reden waarom deze lobby het terecht vindt dat de Franse overheid nu 522 miljard euro kwijt zou zijn om het Franse grondwater te zuiveren van landbouwgif. En nu we het er toch over hebben, waarom vindt die lobby dat bijen en andere bestuivers geen economische waarde hebben? 

Maar het is muisstil. Stilte voor de storm? Of zijn ze het stiekem, heel stiekem… sssst … met ons eens?!

Bovenstaande blog is geschreven door Michaël Wilde van Eosta.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.