VS: Kansen voor cranberry-telers na magere oogst in Canada

Het is midden oktober en dat betekent dat de Noord-Amerikaanse cranberry-oogst volop aan de gang is. De telers zijn druk bezig en verwachten een gemiddelde oogst, lager dan de oogst van vorig jaar.
 
"De cranberry-oogst begon midden september na een korte vertraging van een week," zei Parker Mauck, van Decas Cranberry Products in Massachusetts. "Oktober is de drukste maand en de oogst is nu op zijn hoogtepunt. We hebben uitstekend weer gehad in de aanloop naar de rijping. In de eerste fase van de oogst hadden we echter wat bewolkt weer en warmere nachten, wat de oorzaak was van de kleine vertraging.""Wat de hoeveelheden betreft verwachten we een daling van ongeveer 10 procent vergeleken met vorig jaar toen de oogst bovengemiddeld was. Daarom zal de opbrengst dicht bij het lange termijn-gemiddelde van het Midwesten liggen. Hoewel we een lichte daling zien, is Massachusetts veel beter af dan andere regio's, waar grotere dalingen merkbaar zijn. In andere delen van de Verenigde Staten, zoals Washington, Oregon en New Jersey, zijn er dalingen van wel 15 procent. Quebec, waar de meerderheid van de Canadese cranberries vandaan komt, lijkt een daling van 40 procent te vertonen. Deze daling komt echter wel na een aantal zeer succesvolle oogsten."
 

Gezoete en gedroogde markt veelbelovend

De cranberrymarkt blijft stabiel en er is nog steeds sprake van een grote vraag, vooral wat gezoete en gedroogde cranberries betreft. De sappenmarkt blijft een dalende trend houden, terwijl enkele internationale markten gunstig lijken."Cranberries worden op verschillende manieren verwerkt en we zien variabele trends op de verschillende markten," aldus Michael McManama, directeur van Decas. "De sappenmarkt, waar Ocean Spray de belangrijkste partner is, vertoont een lichte daling. Wat betreft de markt voor verse cranberries, die is al een aantal jaren stabiel en we verwachten dat dat zo blijft. Het is de categorie gezoete en gedroogde cranberries waar we voor de komende jaren de grootste mogelijkheden zien, door de veelzijdigheid hiervan. In de VS zelf worden ze als snack gekocht door wandelaars en kampeerders en verder worden ze ook in salades gedaan."

"Internationaal gezien is er nog steeds een gunstige vraag op de meer gevestigde markten, zoals Europa. Ook zien we grote kansen in Rusland en Azië. Door enkele jaren van overproductie is de marktprijs een beetje laag, maar door de lagere oogsten van dit jaar lijken de prijzen weer iets te stijgen. Maar dat weten we pas zeker als we de definitieve cijfers hebben."
 
"Decas heeft enkele nieuwe producten op de markt gebracht in reactie op de feedback van klanten," vervolgde McManama. "Onze Paradise Meadow-producten zijn specifiek bedoeld om mee te koken of te bakken. En dan zijn er de Julienne gesneden cranberries, die het heel goed doen in cake- en koekjesbeslag. We hebben ook een nieuwe cranberry-sinaasappelmix met geraspte sinaasappelschil voor een heerlijke citrussmaak in de bakproducten."
 

Mogelijkheden op de biologische markt

Cranberrytelers zijn minder vaak biologisch gaan telen dan andere telers van versproducten. Maar momenteel zien sommige telers daar wel kansen, vooral nu Canada, waar veel van de biologische cranberries worden geteeld, dit jaar een lagere opbrengst heeft."De biologische cranberrymarkt is onderontwikkeld, zowel vers als gedroogd, en deze is nu in opkomst. Op dit moment is het percentage aan biologische cranberries slechts 5 procent van het geheel: een van de laagste percentages bij versproducten in de VS. Er is voor de telers een overgangsperiode van drie jaar en hun belangrijkste strategie is om bestaande percelen om te zetten naar biologische teelt in plaats van het ontwikkelen van nieuwe percelen. De grootste stijgingen qua biologische teelt vonden plaats in Quebec, maar nu Canada dit jaar zoveel minder zal produceren zal de markt voor biologisch geteelde cranberries in 2017-2018 behoorlijk krap zijn."
 
Voor meer informatie:
Michael McManama
Decas Cranberry Products, Inc.
Tel: 774-435-0111

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.