"#1 Volkert Engelsman: "Groenteboer met een radicale visie"

Bio-sector goed vertegenwoordigd in Duurzame 100 van Trouw

"Volkert Engelsman loopt voorop in de transitie naar duurzame, verantwoordelijke voedselproductie, één van onze grootste uitdagingen. Engelsman zet de hele keten in beweging", zo luidt het jury-oordeel, bij monde van Koos Biesmeijer, waarmee de directeur van Eosta de lijst van de Duurzame 100 van Trouw aanvoert. Hij wordt geportretteerd als "een groenteboer met een radicale visie."In gesprek met Trouw benadrukt de zegsman het belang van True Cost Accounting. Hij is er stellig van overtuigd dat bij de teelt van groenten en fruit als het gaat om de prijsvorming geen rekening wordt gehouden met aspecten als (bodem)vervuiling en afbraak of behoud van biodiversiteit. Hij pleit dan ook voor een hernieuwde winstdefinitie, waarin afstand wordt genomen van werken volgens een traditionele winst- en verliesrekening en meer nadruk komt op winst in termen van bodemvruchtbaarheid, CO2-reductie en werkomstandigheden.

"Deze eer deel ik graag met al onze True Cost pilot partners: de FAO, WHO, TEEBAgFood, de Natural Capital Coalition, Triodos Bank, IFOAM, EY en Soil & More", reageert Volkert op de bekendmaking. "En ook met alle
biologische boeren en telers, de leveranciers van Eosta. Daarnaast zijn we ook veel dank verschuldigd aan al onze klanten die deze meerwaarde erkennen."

"Het is nu tijd voor de duurzame beweging om creatieve coalities te vormen, ook met niet voor de hand liggende partijen. Het probleem is dat de grote kapitaalstromen nog steeds worden gedreven door een achterhaalde winstdefinitie, waar de aarde aan kapot gaat. Als we daar niets aan doen, dragen we water naar de zee. We moeten echt naar een nieuwe winstdefinitie toe, die menselijke en ecologische waarden centraal stelt en meerekent. Die hele drijfveer van winst als succescriterium is prima, maar dan moet je wel met een juist begrip van 'winst' werken." 

In september interviewde Biojournaal Volkertr, waarin hij zijn zienswijze uitgebreid uit de doeken deed. "Het is de polariteit tussen maatschappelijk idealisme en commercieel realisme, waarbinnen je als bedrijf pas echt het verschil kunt maken en daadwerkelijk duurzame groei kunt realiseren", liet hij destijds optekenen. 

Bio-sector goed vertegenwoordigd

De Duurzame 100 kent in totaal 8 bedrijven of instellingen die actief zijn in de biologische sector. Zo is Jaap Korteweg (2) van De Vegetarische Slager de runner-up. Ook Drees Peter van den Bosch (23) van Willem & Drees; Erik Does (56) van DoBriDo, waar Ekoplaza en Udea onder vallen; Krispijn van den Dries (58) van BioRomeo; Jan Willem Erisman (72) van Louis Bolk Instituut; Peter Blom (80) van Triodos Bank; Jaring Brunia (90) van Boer Brunia; Matthijs Bierman (99) van Triodos Bank. 

Bron: Trouw

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.