Jacco Merkens:

"Bij bio nóg afhankelijker van de grillen van de natuur"

Tholen - De omschakeling naar bio-teelt is lang niet voor elk bedrijf even makkelijk. "Allereerst is het op teeltgebied een hele happening. Daarnaast is het ook een andere manier van leven", vertelt fruitteler Jacco Merkens. Wij zitten momenteel midden in de omschakelingsperiode en op bepaalde vlakken viel het mee, maar andere zaken vielen tegen. Als bedrijf wordt je nóg afhankelijker van de grillen van de natuur. Je moet dingen laten gebeuren die je als conventionele teler eigenlijk niet wil. Dat is ontzettend wennen."

In omschakelingsperiode

Hij heeft een areaal met conventionele rassen van zo'n 30 hectare. "Met zes hectare zitten we nu in omschakeling naar bio. Wij hebben hier al jaren naartoe gewerkt, met het gangbare waren we al op de bio-tour. We gebruikten bijvoorbeeld dierlijke mest en hadden ervaring met bepaalde gewasbeschermingmiddelen. Toch ben je dan nog lang geen bio-teler." Voorlopig houdt Jacco het op zes hectare. "We gaan niet volledig omschakelen, de risico's zijn heel groot. Je hebt minder oogstzekerheid en minder oogst bij bio. Daarnaast kun je de producten minder lang bewaren. Dat hoort er allemaal bij. Maar het geeft ontzettend veel voldoening en er is gewoon een stijgende vraag naar. Qua afzet is het in de tussenperiode moeilijker om afnemers te vinden. Echte bio-fans willen bio, naar er is wel een markt voor die omschakelingsproducten. Als je er maar een goed verhaal bij vertelt."


Jacco liinks met Redlove, één van de appelrassen die hij teelt. 

Prijsverschil

Tussen bio en conventioneel zit een flink prijsverschil. "Dat moet ook wel, gezien de extra arbeid en tijd die je eraan besteed. Tot nu toe gaat de teelt van bio-fruit bij Jacco met vallen en opstaan. "Ik hoop dat ik het over enkele jaren onder de knie heb. Het is goed om er nu al bewust van te zijn als teler,dat er in de toekomst steeds meer richting bio en residuvrij wordt geëist. En je kunt beter zelf starten dan dat je bepaalde zaken opgelegd krijgt. Toch verwacht ik niet dat alle telers gaan omschakelen, het is namelijk niet voor iedere teler weggelegd. Je moet soms ook op zondagmiddag ingrijpen in de boomgaard."

Voor de telers die wel bio gaan telen heeft hij een tip. "Sluit je aan bij een verkoopgroep. Bij gangbaar zijn er al genoeg cowboys op de markt, dat moeten we bij bio niet hebben." 

Voor meer informatie:
Jacco Merkens
Molenspoor 3
3985 SH Werkhoven
Tel: 06-12390854
jcmerkens@hetnet.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.