Demeter Monitor over biodynamische landbouw en voeding 2016-2017:

BD: Meer hectares en vaker op ‘eeuwige’ pachtgronden

Vanaf 2012 groeit het oppervlak dat wordt bewerkt door biodynamische boeren en tuinders gestaag. Het areaal nam toe van 4.962 hectare in 2012 tot 6.466 hectare eind 2016; het aantal boeren steeg in die periode van 119 naar nu 133. Nu valt 10,5 procent van het totale biologisch areaal onder Demeter licentie, het keurmerk voor biodynamische producten. De gemiddelde bedrijfsgrootte van de Demeter bedrijven nam verder toe naar 49,4 hectare. Met bijvoorbeeld de norm in de melkveehouderij dat 80 procent van het voer van het eigen bedrijf moet komen zijn deze bedrijven daarmee sterk grondgebonden Dat is groter dan het gemiddelde biologische bedrijf (33,7 hectare) en het gemiddelde gangbare bedrijf (32 hectare in 2016). 

Boeren die werken volgens de biodynamische principes gaan verder dan de wettelijke normen voor biologisch in Europa. De Demeter normen en richtlijnen vormen een aanvulling hierop: ze gaan uit van de laagste mestgiften, de hoogste dierenwelzijnseisen en de meest vergaande normen voor grondgebondenheid om kringlopen zoveel mogelijk te sluiten. Naleving wordt onafhankelijk gecontroleerd door inspecteurs van Skal en Control Union. Demeter werd door Milieu Centraal dan ook benoemd tot een van de 11 topkeurmerken van Nederland

Qua areaal is Nederland wereldwijd iets gezakt naar de zesde plaats wereldwijd. Duitsland is met meer dan 77.000 hectare onder Demeter licentie koploper, op grote afstand gevolgd door Italië en Frankrijk.

Demeter producten worden vooral bij de biologische speciaalzaken verkocht. Ook hier is de afgelopen jaren sprake van groei, maar er bestaan geen exacte cijfers over consumentenomzet in Demeter producten in Nederland. Het aantal Demeter-licentiehouders in handel en verwerking nam de afgelopen vijf jaar met 13% toe tot 95 begin 2016. 

Opvallend is verder het jaarlijks toenemende aantal bedrijven dat grond pacht via BD Grondbeheer, waar via schenkingen en obligaties gewerkt wordt aan het veilig stellen van grond voor de biodynamische landbouw voor toekomstige generaties. Inmiddels pachten 15 biodynamische bedrijven op 223,5 hectare.

De Demeter Monitor is een gezamenlijke uitgave van Stichting Demeter, BD-Vereniging, biodynamische mbo-opleiding Warmonderhof, Stichting Grondbeheer en Kraaybeekerhof Academie, allen actief in de ontwikkeling en opleiding in het kader van biodynamische landbouw en voeding. Opvallend is de aanhoudende groei in de opleidingen voor biodynamische landbouw en landbouw en zorg. 

Op 10 oktober houdt Stichting Demeter, samen met de BD-Vereniging en de landbouwsectie van de Antroposofische Vereniging, haar jaarlijks congres, dit jaar op Antropia met als thema: Biodynamisch en de ‘vrije’ markteconomie; waarden toevoegen in plaats van afromen’ met als key-note spreker Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren. Hier wordt ook verder toelichting op de cijfers gegeven. 

Voor meer informatie: www.stichtingdemeter.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven