Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Windkracht 10 geeft kaas extra krachtige smaak

Terschellinger kaas spoelt aan wal na windhoos

Tholen – Het boerenbestaan op Terschelling, het Waddeneiland met zijn karakteristieke Brandaris, klinkt heel idyllisch, maar is lang niet zo eenvoudig. In de polders, die als natuurgebied te boek staan, heb je als landbouwer te maken met veel beperkingen. Je kunt dan bij de pakken neerzitten, maar ook je schouders eronder zetten en deze beperkingen omvormen tot je unique selling point. Het biologisch melkveebedrijf van Egbert Zorgdrager is geheel gestoeld op dat principe en draagt zorg voor natuur, koeien en weidevogels. "Als je je realiseert hoe bijzonder de agrarische natuur van de Terschelling polder is..."



Toen Egberts vader de boerderij runde, in de jaren '50 en '60 van de vorige eeuw, was deze – geheel passend in de tijdgeest - nog relatief kleinschalig. Landbouw en natuur gingen hand in hand. Met het verdwijnen van die symbiose verdween ook de "typische agrarische" natuur. Egbert is er alles aan gelegen om deze natuur, waar de landschapsbepalende weidevogels zo goed gedijen, in ere te herstellen. 



Daarvoor was enige opschaling wel vereist. Molk Egberts vader 25 koeien, Egbert zelf het vijfvoudige. Toch blijft het een extensief bedrijf. "Als we al onze grond optimaal zouden bewerken, bemesten en ontwateren, dan zouden we meer dan 200 koeien kunnen houden. Maar dat willen we niet. Het past niet bij onze manier van leven en werken. Het zou bovendien ten koste gaan van de weidevogels." Door deze werkwijze ontstaat er een grote diversiteit aan planten en kruiden. Zo wees een ecoloog uit dat er ruim honderd verschillende kruiden en grassen op het land voorkomen.



Dit unieke pallet aan voer geeft een bijzondere kaas. Jan-Willem en Martine Zeilstra verwerken de melk van Egbert in hun Terschellinger Kaasmakerij in Oosterend tot Terschellinger kaas. Een deel van de kaas wordt op het eiland verkocht, het merendeel komt aan wal. De zuivelverwerker weet de kaas op een ludieke manier te vermarkten: de rijpheid van de kazen wordt namelijk niet in maanden, maar in windkracht uitgedrukt. 



De Terschellinger kaas is verkrijgbaar bij Du Pont, groothandel in kazen en kaasdelicatessen. Binnen het assortiment van ruim 2000 producten voert de groothandel een breed gamma aan Hollandse kazen en authentieke boerenkazen. 

Voor meer informatie: www.dupontcheese.nl