Pukkelpompoen-initiatief daverend succes

125.000 biologische pompoenen gered van de ondergang

Tholen – Lijdzaam moest familie Luring toekijken hoe hun biologische pompoenen op 23 juli werden getroffen door een hagelbui. Het noodweer transformeerde maar liefst 125.000 pompoenen, die op het punt staan te worden geoogst, in pukkelpompoenen. De pukkels verschenen als gevolg van het natuurlijke afweersysteem van de pompoenen. Gevolg was dat het biologische teeltbedrijf de pompoenen niet meer via de reguliere kanalen kon afzetten. Een grootschalige actie bood echter redding. Want, zoals iniator De Streekboer zelf formuleert: "De pubers hebben een ruw huidje, maar zijn altijd nog goed van kwaliteit en heerlijk om te eten."De Streekboer, een online webwinkel waarbij klanten direct bij de boeren uit eigen streek kunnen bestellen, riep Nederlanders op om in actie te komen en te voorkomen dat al deze pompoenen vernietigd zouden worden. "Als we heel Nederland op de been krijgen, kunnen we ervoor zorgen dat dit grote voedselschandaal in korte tijd wordt voorkomen", aldus initiatiefnemer Janco Heida van De Streekboer.

Eerder organiseerde de De Streekboer al een succesvolle spinazie-actie, waarbij 900 kg spinazie werd gered. In samenspraak met haar klanten werd besloten om de pompoenen voor een actieprijs van één euro via de website van De Streekboer en in de winkels van de Poiesz-supermarkten in de noordelijke provincies aan te bieden. Vanaf volgende week zijn de pompoenen ook in de schappen van Marqt te vinden. 

Ook kunnen bedrijven of instellingen grote partijen bestellen of exemplaren doneren aan de voedselbank. "Er is veel interesse vanuit onderwijsinstellingen. De eerste MBO-school met een horecavakopleiding heeft zich al gemeld voor 400 stuks. Het voedselverspillingsvraagstuk speelt enorm en creëert veel emotie bij mensen. Alle verspilling leidt tot zoveel ongeloof", vult Leonie van der Zee, medewerker bij De Streekboer, daarop aan. 

Deze week kunnen consumenten, bedrijven en organisaties een bestelling plaatsen op www.destreekboer.nl/pukkelpompoen. Op zaterdag 7 oktober zullen de bestelde pompoenen worden geoogst en verspreid, opdat iedereen de Pukkelpompoen kan komen ophalen.

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.