"NVWA nalatig geweest"

Batch vervuilde biologische gojibessen aangetroffen

Bij 7 op de 10 monsters gojibessen werden in 2016 de wettelijke toegestane hoeveelheden bestrijdingsmiddelen overschreden, tot wel 55 keer de toegestane hoeveelheid. In twee gevallen werden zelfs de wettelijke grenzen overschreden waarboven sprake is van mogelijk acute gezondheidsrisico's voor baby's en kinderen. Toch heeft de NVWA hier nooit voor gewaarschuwd. Dit blijkt uit de analyse van nog niet door de NVWA gepubliceerde controlegegevens over residuen van bestrijdingsmiddelen op groenten en fruit die in handen zijn van voedselwaakhond foodwatch. 

Op 70% van de geteste gojibessen werden bovendien bestrijdingsmiddelen gevonden waarvan het gebruik in Europa verboden is vanwege mogelijke gezondheidsrisico’s voor de consument. foodwatch vindt het onverantwoord dat dergelijk zwaar vervuild fruit in Nederland verkocht is, zonder dat de NVWA heeft ingegrepen: er zijn door de toezichthouder op voedselveiligheid hierover namelijk geen veiligheidswaarschuwingen gepubliceerd. foodwatch roept de NVWA en bedrijven op om gojibessen onder verscherpt toezicht te stellen en bij normoverschrijdingen direct de producten uit de handel te halen en consumenten te waarschuwen.

Ook biologisch besmet

foodwatch heeft de officiële controlegegevens op groenten en fruit gekregen door een beroep te doen op de Wet openbaarheid bestuur. Tijdens de controles op de aanwezigheid van bestrijdingsmiddelen die de NVWA in 2016 heeft uitgevoerd in supermarkten, speciaalzaken en groothandels zijn 23 monsters van reguliere gojibessen onderzocht. Op 70% van de gojibessen werd één of meer bestrijdingsmiddelen gevonden die in Europa niet gebruikt mogen worden. De Europese voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) heeft bij deze verboden stoffen bewijs of vermoedens dat ze gezondheidsrisico's voor de consument met zich meebrengen. Ook een als biologisch aangeduid product was vervuild met maar liefst 18 verschillende bestrijdingsmiddelen. De herkomst van de vervuilde gojibessen is niet altijd duidelijk, maar een groot deel is afkomstig uit China.

Reacties op overschrijdingen in EenVandaag

EenVandaag besteedde afgelopen vrijdag aandacht aan de vervuilde gojibessen, waarbij toxicoloog Martin van den Berg van de Universiteit Utrecht om een reactie op de conclusies van foodwatch is gevraagd. "Ik heb dit soort overschrijdingen nog niet eerder gezien en wat ik schokkend vind is dat deze producten op de markt gehouden zijn." De toxicoloog pleit er voor alle van buiten Europa geïmporteerde bessen per direct uit de schappen te halen: "We moeten eerst zeker weten dat ze voldoende schoon zijn en dan pas weer toestaan dat dit soort producten bij de consument komt."

De NVWA reageerde alleen schriftelijk op de vragen van EenVandaag. "De NVWA heeft de bedrijven waar de monsters zijn genomen waarin een MRL-overschrijding is geconstateerd een schriftelijke waarschuwing gegeven. In de schriftelijke waarschuwing staat dat de overtreding moet worden opgeheven en dat herhaling voorkomen moet worden. De NVWA heeft geen RASFF-melding gedaan naar aanleiding van de ARfD-overschrijdingen in de gojibessen die onderzocht zijn in 2016 vanwege onzekerheden in de beoordeling van de mogelijke schadelijkheid. Achteraf bezien was het wellicht beter geweest om wel een zogenoemde rapid alert uit te sturen." Zo schrijft de NVWA. De gehele reactie van de NVWA is op de website van EenVandaag te vinden.

Bron: foodwatch

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.