Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"De kolven komen er mooi af"

Oogst maiszaadproductie PPO in volle gang

Tholen – De oogst van de maiszaadproductie van het PPO is inmiddels in volle gang. Vanwege het natte begin van september kwam het gewas iets later op gang. "Dat heeft het afrijpingsproces vertraagd. We hadden in de laatste week van augustus juist nog het idee dat het er binnen een week of twee af zou kunnen", Grietje Raaphorst. "Over de kwaliteit, daarentegen, mogen we absoluut niet klagen. De kolven komen er heel mooi af en het plantmateriaal laat eenvoudig los. Ook hebben we geen last van schutbladeren om de bladeren, waardoor het oogstproces veel soepeler verloopt." De veredelaarster spreekt van een luxeprobleem: de opbrengsten van de maiszaadproductie liggen een kwart hoger dan geraamd.



Grietje legt uit dat de productie drie drukke periodes kent. "De middelste – de bloeiperiode – is verreweg de belangrijkste. Dan is het gewas aan zet. Zo moet je ervoor zorgen dat er geen vrouwelijke planten in bloei staan: dan krijg je namelijk zelfbestuiving. Dat is niet het product dat je wilt oogsten voor de verkoop." Ze kijkt tevreden terug op het afgelopen seizoen. "Het is een komen en gaan van internationale studenten die het leuk vinden om een handje te helpen. En gelukkig kunnen we beroep doen op een kolvenplukker met bunker. Met zulke oppervlaktes onmisbaar."



Nordic Maize Breeding is het enige bedrijf in Nederland dat zaad van haar maïsrassen biologisch produceert. Dat is mogelijk vanwege het gebruik van zeer vroege rassen. Morgen oogst het bedrijf zaad bij biologisch landbouwbedrijf NZ27 in Zeewolde. Het betreft biologisch hybridezaad voor de verkoop.

Voor meer informatie:

Grietje Raaphorst
Nordic Maize breeding
Maisveredelingsbedrijf
T: 06-17345947
nmb.graaphorst@gmail.com
www.nordicmaize.com

Laurens van Run
LVR Agriculture
Zaadteelt en -handel (dealer)
T: 06-26755044
LVRagriculture@gmail.com