Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Uitgebreide gids biologische gewasbescherming vruchtgroenten verschenen

Het PCG heeft afgelopen zomer een bijeenkomst georganiseerd rondom het het thema 'Biologische gewasbescherming voor de gangbare en biologische teelt van tomaat en komkommer'. Ruim dertig geïnteresseerden maakten hiermee kennis. Alle informatie over de verschillende proeven is gebundeld in een uitgebreide gids.

In het kader van het LA-traject 'Beheersing van Didymella bryoniae (Mycosphaerella) in de teelt van komkommer' gaf Stefaan Fabri (PSKW) duidelijk weer wat Mycosphaerella is, hoe je deze schimmel kan herkennen en hoe je een aantasting kan voorkomen en/of beheersen. Mycosphaerella is al vele jaren één van de belangrijkste problemen in de komkommerteelt. De schimmel kan alle bovengrondse delen infecteren, waarbij vruchtrot de grootste economische schade veroorzaakt.

Onderzoekers van het PCG gaven een algemeen overzicht van biologische gewasbescherming in vruchtgroenten. Het gebruik van biologische maatregelen om ziekten en plagen te bestrijden of onder controle te houden van is een belangrijk basisprincipe in de biologische teelt. Maar ook in de gangbare teelt kan biologische gewasbescherming een goed alternatief vormen voor chemische bestrijding in het kader van de geïntegreerde gewasbescherming (IPM).

Tijdens de rondgang in de serres lichtten Robin Van Havermaet en Jenny Neukermans (PCG) de huidige stand van zaken binnen het onderzoek rond biologische gewasbescherming in tomaat toe dat kadert in het Interreg-V-project 'Bioprotect (Smartbiocontrol)'. De aanwezigen konden de resultaten bekijken van de proeven naar de efficiëntie van bio-middelen tegen Botrytis en tegen witziekte in tomaat. Hieruit konden we afleiden dat biologische bestrijdingsmiddelen zoals spuitzwavel en Karma een goede werking hebben tegen witziekte in tomaat.

Bron: CCBT (via BioKennis.org)
Publicatiedatum: