- Hotels – Stadshotel Woerden (Woerden)
- Restaurants – Gys (Utrecht)
- Strandpaviljoens – Timboektoe (IJmuiden Noordpier)
Vakjury
De onafhankelijke vakjury bestaat uit een zevental vertegenwoordigers uit de branche. Jurylid Christine Absil (Good Fish Foundation) laat weten dat het aanwijzen van de uiteindelijke winnaars een enorme uitdaging was voor de vakjury. "Voor de categorie restaurants hadden we bijvoorbeeld de keuze uit drie EKO gecertificeerde restaurants en bij de categorieën hotels en strandpaviljoens hadden bijna alle finalisten een gouden Green Key certificering. Het niveau van de finalisten was dit jaar daarmee bijzonder hoog. Uiteindelijk heeft de maatschappelijke impact van de locatie, in combinatie met de publieksstemmen en de uitkomsten van de mystery visits, de doorslag gegeven."Trotse winnaars
Gijs Werschkull van Restaurant Gys geeft aan zeer trots te zijn op het winnen van de Gaia Green Award. "Wij willen biologisch eten betaalbaar maken voor onze gasten. Dat is ons gelukt; in onze 3 vestigingen bieden we 100% biologische gerechten aan voor een betaalbare prijs. Daarnaast kijken voortdurend naar nieuwe kansen om onze bedrijfsvoering nog verder te verduurzamen."Bij winnaar Stadshotel Woerden sprongen voor de jury met name de inkoop van lokale producten uit het Groene Hart, de verbouwing van een oud pand naar een energiezuinig hotel en de communicatie, eruit. Winnaar strandpaviljoen Timboektoe steekt volgens de jury boven het deelnemersveld uit door de duurzame keuzes die er zijn gemaakt bij de samenstelling van de menukaart, het zonnedak van bijna 100 zonnepanelen en de klimaatfilms die ze tijdens diverse themafilmavonden uitzenden.
Falco Eleonora Award 2017
Tijdens de uitreiking is een extra award uitgereikt aan een horecalocatie die uitblinkt op het gebied van eerlijke en verantwoorde voeding. De Falco Eleonora Award 2017 is gegaan naar Restaurant Natuurlijk (Egmond aan Zee). Voorzitter van de jury van de Falco Eleonora Award Gregor Christiaans zegt hierover: "Restaurant Natuurlijk is een voorbeeld voor de rest van de branche als het gaat om het verduurzamen van de menukaart. Op de kaart staan louter vegetarische, biologische, streekgebonden (seizoens)producten, geserveerd in een prachtige natuurlijke ambiance."Partners
De Gaia Green Awards zijn een initiatief van een brede coalitie van organisaties en partijen die actief zijn in de verduurzaming van de horecasector. De partijen die de award dragen zijn Green Key Nederland, EKO Keurmerk, Biojournaal, Good Fish Foundation, Made Blue, BookDifferent, Olijfbedrijf, hetWerkvan, Euro-Toques Nederland en initiatiefnemer Green Leisure. De awards zijn mede mogelijk gemaakt door Gastvrij Rotterdam en Santas Koffie.Editie 2018
Het grote aantal aanmeldingen van horecabedrijven aan de Gaia Green Awards en het grote aantal publiekstemmen toont wederom aan dat duurzaamheid niet meer weg te denken is uit de horecasector. De mystery visitis hebben er tevens voor gezorgd dat de jury een nog beter oordeel kon vellen over de finalisten. Duurzame horecalocaties hebben vanaf januari 2018 de mogelijkheid om zich aan te melden voor de derde editie van de Gaia Green Awards.Voor meer informatie: www.gaiagreenawards.nl