Definitie buitenverblijf groot twistpunt

VS: OTA wil strengere regels bio-eiersector afdwingen

Organic Trade Association heeft de Amerikaanse overheid voor het gerecht gedaagd. De organisatie stelt dat er sprake is van onduidelijke regelgeving binnen de biologische eiersector. Volgens de OTA hebben veel biologische leghennen weinig bewegingsruimte, en de USDA laat hierin na adequate richtlijnen vast te stellen over de omgang met pluimvee De huidige voorschriften gebieden pluimveehouders om hennen jaarrond toegang te geven tot een buitenverblijf, maar dat laat veel ruimte voor eigen interpretatie. Tijdens de rechtszaak probeert de vereniging meer duidelijkheid af te dwingen over de definitie van zo'n buitenverblijf, en waar dat aan dient te voldoen.

In naar schatting de helft van de biologische pluimveehouderijen in de VS, beschikken pluimveehouderijen over een soort serre voor hun hennen. Deze vaak glazen overkoepeling is afgesloten van de buitenwereld, maar biedt wel uitkijk op de omgeving. Grootschalige bio-pluimveehouderij Herbruck's Poultry Ranch maakt ook gebruik van dit systeem voor de circa 2,2 miljoen leghennen die daar zijn ondergebracht. "De hennen vangen een glimp op van de buitenwereld, maar blijven beschermd tegen weersinvloeden als regen en roofdieren. Dat is beter voor de dieren", beargumenteert de directeur van het bedrijf.

Tot grote woede van veel andere, kleinschalige biologische eierproducenten, waar de hennen daadwerkelijk buiten rondlopen. "Een hen moet buiten in de grond kunnen pikken, zijn basisbehoeften in de praktijk brengen. Dat is een fundamenteel onderdeel van de biologische landbouw", aldus George Siemon, directeur van de Organic Valley Cooperation.

Bron: NPRPublicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.