Achterhoekse natuurorganisaties zoeken weidevogelboerderijen

Vereniging Agrarisch Landschap Achterhoek (VALA), Weidevogelgroep Berkel & Slinge, Weidevogelvereniging Achterhoek en de GNMF zijn op zoek naar boerderijen in open weidegebieden, die geschikt zijn als weidevogelboerderijen. Dat zijn boerderijen die beschouwd kunnen worden als een zogeheten brongebied voor weidevogels in hun omgeving. Vanuit zo'n brongebied kunnen de jonge vogels uitvliegen naar een nieuw territorium.

Een weidevogelboerderij kan uitgroeien naar een natuurinclusieve boerderij, waar meerdere bedrijfsonderdelen aan de hand van een ondernemersplan aan kunnen worden toegevoegd. Een weidevogelboerderij kan bij voorbeeld fungeren als toeristische trekpleister voor de Achterhoek. Er zijn diverse adviesorganen die ondersteuning bieden.

Draagvlak

Er is een duidelijk groeiend maatschappelijk draagvlak voor de zorg voor akker- en weidevogels, én het landschap. De Provincie Gelderland heeft eind 2015 besloten dat akker- en weidevogels in Gelderland beschermd moeten worden. Daarvoor worden door de landelijke en provinciale overheden, en zelfs de EU, financiële middelen beschikbaar gesteld.

Informatieavond

Voor geïnteresseerde boeren organiseren de natuurorganisaties binnenkort een informatieavond. Een ervaren natuurinclusieve boer en een deskundig adviseur zullen uitgebreid ingaan op alle facetten van natuurinclusieve boerderijen. Ook zullen ze alle verdere eventuele vragen beantwoorden. Aansluitend zal komend voorjaar voor deze boeren een excursie worden georganiseerd op een natuurinclusieve weidevogelboerderij.

Geïnteresseerde boeren kunnen zich aanmelden via info@de-vala.nl

Bron: GNMF

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.