Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Hoe minder voedselkilometers, hoe beter"

Typisch Twents groentepakket ziet daglicht

Tholen – Geen fratsen. Zo omschrijft Jan Lohuis de houding van veel Twentenaren uit de omgeving. Hij stond aan de wieg van Twentse Groenten, een samenwerkingsverband van drie biologische groentetelers uit de regio, die Twente wekelijks gaan voorzien van groentepakketten. "Dat doen we heel puur. Bij ons vind je geen zakjes of pakjes in het pakket", aldus Jan.



"Waarom gaan we niet samen de boer op? En geven we geen bekendheid aan het feit dat er zo veel mooie biologische groenten uit Twente komen?" Met dat idee benaderde Jan biologische land- en tuinbouwbedrijven Witte Raaf, Bietenrood en Viermarken. Hij werkte al langere tijd met deze telers samen via Vertwenz, zijn streekwinkel in Twentse streekproducten, waaronder ook biologische groenten en fruit. "We voeren allemaal prachtige producten. Waarom zouden we elkaar in de weg zitten als we elkaar juist zo mooi kunnen aanvullen? En waarom zouden we onze producten niet in de eigen omgeving afzetten, in plaats van bij de biologische groothandels?" Zijn voorstel werd met enthousiasme ontvangen.

Zo'n anderhalf jaar geleden begonnen de bedrijven hun teeltplannen meer en meer op elkaar af te stemmen. Elk bedrijf heeft een regulier aanbod groenten met daarbij zijn eigen specialisme. De één in bladgroenten, de ander in kasgroenten en speciale gewassen als sojabonen, bataat en patisson uit Twentse grond.

In de regel vind je vier à vijf verschillende seizoensgroenten in het groentepakket. Eén daarvan is vaak wat onbekender. Jan: "Deze week voeren we bijvoorbeeld mosterdbladkool uit Enschede. Klanten waarderen het als je zo nu en dan met een nieuwe product komt, maar je moet ze er niet mee overvoeren." Klanten kunnen hun groentepakketten bij de boerderijwinkels van de bedrijven in kwestie afhalen of thuis laten bezorgen, mits zij in de regio woonachtig zijn. De service is flexibel. Zo wordt geen opzegtermijn gehanteerd. "Wil je stoppen of een pauze inlassen, dan is dat geen probleem."

Volgens Jan is het tamelijk eenvoudig om in de zomer een mooi groentepakket samen te stellen. In de lente is dat moeilijker. "Dan is er een groot aanbod kolen van Hollandse bodem, maar je kunt daar geen pakket op samenstellen als je enige variatie wilt behouden. Dan wijken we soms uit naar de groothandel. We kiezen daarbij altijd voor groenten die niet gevlogen hebben. Dat vinden we (letterlijk) te ver gaan. Hoe minder voedselkilometers, hoe beter."

Voor meer informatie:
twentsegroenten@gmail.com
www.twentsegroenten.nl