Nalatenschap afzwaaiende staatssecretaris niet onomwonden

"Van Dam: "Sectororganisaties dragen óók verantwoordelijkheid"

Hij had er een flinke kluif aan. Toen staatssecretaris Martijn van Dam in november 2015 het stokje overnam van Sharon Dijk kreeg hij meteen een aantal lastige dossiers onder ogen. Het nieuwe fosfaatrechtenstelsel om de derogatie te behouden, toen Nederland door het fosfaatplafond schoot. Boerend Nederland hield zijn hart vast. In een aantal gevallen mocht het niet baten. Verscheidene bioboeren werden verplicht een deel van hun veestapel naar de slacht te brengen, verontwaardigd over het feit dat ze door hun grondgebonden werkwijze niet bij hadden gedragen aan de overschrijding van dit plafond, maar daar wel de prijs van mochten (mee)betalen.


Staatssecretaris Martijn van Dam tijdens het 10th European Organic Congress in Driebergen, 2016.

En ook kwesties als de vorming van een groener Europees landbouwbeleid verliepen niet zonder slag of stoot. "Veel van die vraagstukken liggen nog steeds op tafel, of zijn hooguit voor een deel opgelost", zegt Marc Calon, voorzitter van LTO Nederland, daarover in een radio-interview met BNN's Vroege Vogels.

In het radio-programma komt ook Van Dam zelf aan bod. "Boeren hebben zelf de verkeerde beslissing genomen. Ze zijn veel te hard gegroeid. Vervolgens zeggen ze dat de overheid dit had moeten voorkomen, maar boeren kenden de regels. Sectororganisaties hadden ook de verantwoordelijkheid om te voorkomen dat hun leden niet over de grenzen heen zouden gaan."

Van Dam is sinds 1 september lid van de Raad van Bestuur van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO).

Bron: Vroege Vogels (BNN)

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.