Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Medeoorzaak mondiale epidemie van welwaartsziekten"

70% supermarkt bestaat uit ‘ultra processed foods'

De Wereldgezondheidsorganisatie en wetenschappers uit binnen- en buitenland waarschuwen voor het consumeren van 'ultra-processed foods': sterk bewerkt fabrieksvoesel. Eet zoveel mogelijk onbewerkt en vers, is dan ook het devies van steeds meer gezaghebbende instanties. Maar dat is zo makkelijk nog niet: meer dan twee derde van de producten uit de supermarkten zijn namelijk ultra-processed, zo blijkt uit onderzoek van foodwatch.

Met behulp van kleurstoffen, aroma's, smaakversterkers en suiker weet de voedingsindustrie een groot scala aan producten te fabriceren. Hoogleraar Jaap Seidell omschrijft ultra-processed foods als volgt: "Voedingsmiddelen die hypersmakelijk en zelfs verslavend, dan wel quasi-verslavend lekker zijn, maar doorgaans een beperkte voedingswaarde hebben bij een relatief hoge energie-dichtheid. Ze missen essentiële voedingsstoffen als vitamines, mineralen en zijn ook vezelarm." Doordat deze producten met relatief goedkope grondstoffen zoals suiker, aan een lopende band en op grote schaal zijn gemaakt, kunnen ze voor een lagere prijs – veelal goedkoper dan vers onbewerkt voedsel als groenten en fruit – worden aangeboden.

Seidell concludeert: "Met de veiligheid van deze voedingsmiddelen is microbiologisch gezien niets mis. Wel dragen ze in buitensporige mate bij aan de consumptie van toegevoegde (vrije) suikers, zout en transvetten en daarmee aan de mondiale epidemie van welvaartsziekten."

foodwatch hecht er veel waarde aan om de keuze voor gezond, vers eten makkelijk en aantrekkelijk te maken. De voedselwaakhond reikt daartoe diverse maatregelen aan: het weren van junkfood uit scholen, de aanpak van kindermarketing, subsidies op groenten en fruit en een taks op junkfood en frisdrank en waarschuwingen op junkfood.

Lees hier meer over foodwatch' onderzoek naar ultra-processed foods.

Bron: foodwatch
Publicatiedatum: