"Stoorde me mateloos aan de kleine verpakkingen"

Verpakkingsvrije biowinkel opent in Vlaanderen

Tholen – Eind deze maand is West-Vlaanderen een heuse verpakkingsvrije biowinkel rijker. Zaakvoerder Johan Moreels is helder over zijn drijfveren: "Ons gezin koopt al enige tijd biologisch, maar mijn partner en ik stoorden ons mateloos aan de kleine verpakkingen. Voor grote gezinnen is dat onbegonnen werk. Je moet dan meerdere verpakkingen tegelijk kopen en creëert daarmee een grote berg afval." Daarmee zeggende: de bewuste consument die juist duurzaam wil zijn, krijgt het deksel ongenadig hard op de neus. Tezelfdertijd zocht Johan een nieuwe uitdaging in zijn carrière. Op dat moment nam het idee voor het openen van een eigen, verpakkingsvrije winkel steeds concretere vormen aan.De winkel in Kortrijk draagt de toepasselijke naam Zonder Meer. Vrijwel alle producten zijn biologisch, zo'n 95 procent van het aanbod. Slechts een beperkt aanbod niet-biologische producten zijn in een beschutte werkplaats gemaakt en dienen vooral als steun voor de organisatie in kwestie.

Het baanbrekende zit hem in het feit dat klanten precies zelf kunnen kiezen hoeveel zij meenemen. Dat geldt niet alleen voor de droge kruidenierswaren als rijst en pasta, maar ook voor vloeibare verzorgingsmiddelen, zoals zeep en shampoo. Klanten nemen hun eigen navulverpakking mee en vullen die ter plaatse bij de dispensers in de winkel. "Dat is minder belastend voor het milieu", verklaart Johan.

Tevens beschikt de winkel over een koelafdeling met een bescheiden aanbod aan vegetarisch broodbeleg, seitan en groentetaart. Johan: "Laatstgenoemde producten moeten al binnen een paar dagen verwerkt zijn. We kijken nog even of dat aanslaat."In april dit jaar opende Johan al een webshop waar men droge (bulk)voeding en gebottelde sappen, bier en wijn (in retourflessen) kan laten thuisbezorgen. Bij de online bestellingen ontkomt de filiaalhouder niet aan het gebruik van verpakkingsmateriaal, al wordt dat wel tot een minimum beperkt. De producten worden verpakt in composteerbaar materiaal, dat geseald en wel in een kartonnen doos richting klant gaat. Klanten die in een straal van 15 kilometer rondom de winkel wonen, krijgen de bestelling per fietskoerier thuisbezorgd.

Zonder Meer opent haar deuren op donderdag 31 augustus aan de Rijselsestraat 51 in Kortrijk.

Voor meer informatie:
Johan Moreels
Zonder Meer
Rijselsestraat 51
8500 Kortrijk (België)
T: +32 486933824
info@zonder-meer.be
www.zonder-meer.be

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.