Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Oproep medewerking realisering pilots agrobosbouw

In zijn brief van 21 november vorig jaar aan de Tweede Kamer over de voortgang bij de 'Voedselagenda voor veilig, gezond en duurzaam voedsel' stelde Martijn van Dam, staatssecretaris van Economische Zaken, dat het, om de gestelde ambities op dit gebied te kunnen realiseren, nodig is om de komende jaren substantiële impulsen te geven aan de uitvoering van de voedselagenda. Waaronder "een landbouw en levensmiddelensector die is gebaseerd op duurzame grondstoffen en een gezonde bodem, rekening houdt met biodiversiteit en klimaatbestendig is."

Landbouwinclusieve natuur bijvoorbeeld, ook wel bekend als agroforestry of agrobosbouw. In het AGFORWARD project (AGroFORestry that Will Advance Rural Development) van de EU wordt het belang van agrobosbouw voor de toekomst van de Europese landbouw nader onderzocht, voortbouwend op de resultaten uit het eerdere SAFE (Silvoarable Agroforestry For Europe) onderzoeksproject.

"We moeten terug naar de basis van het landbouwbedrijf.
Natuur is dus geen onderdeel van de landbouw,
maar landbouw is een onderdeel van de natuur
en gebruikt de kracht ervan om voldoende voedsel te produceren."

(Jan Willem Erisman, hoogleraar integrale stikstofstudies VU en directeur Louis Bolk Instituut)

Landbouwinclusieve natuur benadert de toekomst van onze landbouw dus net vanaf de andere kant dan het door het ministerie van Economische Zaken gepromote natuurinclusieve landbouw. Twee benaderingswijzen om onze voedselproductie toekomstbestendig te maken die elkaar prima kunnen gaan aanvullen.

De staatssecretaris blijkt het met Jan Willem Erisman eens te zijn. In zijn ook op 21 november gepubliceerde 'Voortgangsbrief natuur' verwoordt hij dat zo: "Voor een ecologisch houdbare voedselproductie is een transitie nodig naar een landbouwbedrijfsvoering waarin de rol van en een zorgvuldige omgang met natuur en biodiversiteit geïntegreerd is." Om te kunnen komen tot een tweesporenbeleid van aan de ene kant verbetering (natuurinclusieve landbouw) en aan de andere kant vernieuwing (landbouwinclusieve natuur), hoeft de staatssecretaris de door hem aangekondigde concrete inzet op dit gebied alleen maar te verbreden.

Landbouwinclusieve natuur en natuurinclusieve landbouw kunnen elkaar dus prima gaan aanvullen. Samen optrekkend en niet tegenover elkaar. Hoe dichter die twee elkaar kunnen naderen, hoe beter dat dat is voor (de toekomst van) zowel de landbouw als de natuur in ons land. De verschillende vormen van landbouwinclusieve natuur c.q. agrobosbouw kunnen immers 30% tot 50% meer opbrengst opleveren dan gangbare landbouw; ze zorgen voor een flinke toename van de biodiversiteit en een herstel van de bodem c.q. het bodemleven; ze hebben minder onderhoud nodig en geen kunstmest en bestrijdingsmiddelen (puur biologisch dus). En ze zorgen voor het vastleggen van grote hoeveelheden CO2.

Zodat staatssecretaris Martijn van Dam op zijn wenken kan worden bediend. Maar hij niet alleen. Agrobosbouw is om te beginnen een interessante optie voor boeren als het om hun inkomen(szekerheid) gaat. Het is ook een interessante optie voor ons allemaal: het levert natuur en biodiversiteit op, voedsel, een aantrekkelijk(er) landschap, recreatiemogelijkheden, etcetera. En het is een interessante optie voor sectoren die - als ze de CO2-uitstoot niet (voldoende) kunnen verminderen - op zoek zijn naar compensatiemogelijkheden die in ons eigen land een veelvoud aan bijkomende voordelen kunnen gaan opleveren.

In dat kader wordt er gezocht naar boeren, (semi-)overheden en andere grondeigenaren verspreid over het hele land die op de een of andere manier medewerking willen verlenen aan het realiseren van pilots op het gebied van agrobosbouw waarin gedurende langere tijd praktijkervaring kan worden opgedaan met de uitbouw van de gehele keten, van ontwerp en aanleg tot vermarkting van de van agrobosbouw afkomstige producten.

- René van Druenen, Coöperatie Agrobosbouw NL
- Esther Schippers, deskundige samenwerking en participatie

Voor meer informatie: info@agrobosbouw.nl
Publicatiedatum: