Educatieboeren ontvangen Keurmerk Boerderijeducatie Nederland

Op 4 juli ontvingen tien educatieboeren van Boerderijeducatie Gooi & Vechtstreek als eerste in Nederland het vernieuwde Keurmerk Boerderijeducatie Nederland uit handen van Annette van Velde, voorzitter van het Platform Boerderijeducatie Nederland. Het keurmerk staat voor veilige en hygiënische bedrijven die op een belevende wijze boerderijeducatie aanbieden.Het keurmerk is ontwikkeld door het platform Boerderijeducatie Nederland. Dertien regionale samenwerkingsverbanden van educatieboeren zijn binnen dit platform actief. De deelnemende partijen hebben kwaliteitseisen gesteld aan de educatieboerderijen op het gebied van veiligheid, hygiëne en educatieve vaardigheden.

Het Keurmerk

Om het Keurmerk Boerderijeducatie Nederland te verkrijgen, moeten educatieboeren aan enkele basisvoorwaarden voldoen, zoals een verzekering voor de educatieactiviteiten, een verklaring omtrent gedrag (VOG), een BHV-certificaat, de uitvoering van een risico-inventarisatie en evaluatie (RI&E) op hun bedrijf en het volgen van een training waarin ook de educatieve vaardigheden aan bod komen. Om in de praktijk te toetsen of een boerderijles de gevraagde kwaliteit heeft, vindt tot slot een 'collegiaal bezoek' plaats door een collega-educatieboer(in) en een docent. Bij een positieve beoordeling van het collegiaal bezoek, ontvangt het bedrijf het Keurmerk Boerderijeducatie Nederland.

Boerderijles

Afgelopen jaar gingen ruim 2.700 klassen, dat gelijk staat aan circa 65.000 leerlingen, naar de boerderij voor een praktijkles. De boeren doen vaak mee aan dit project om de kloof, die men soms zo ervaart, tussen de boer en de samenleving te verkleinen. Het aanbieden van een veilige en hygiënische omgeving waar veel beleefd kan worden, is daarbij belangrijk.

Een boerderijles voegt veel toe aan de theorie die de kinderen op school leren. Dit kan op het gebied van wereldoriëntatie en het besef van de wereld waarin de kinderen leven. Kinderen weten bijvoorbeeld vaak niet waar hun voedsel vandaag komt. Ook helpt een boerderijles bij de ontwikkeling van praktische vaardigheden zoals meten, determineren, interviewen en onderzoeken.

Boerderijeducatie Gooi & Vechtstreek

Boerderijeducatie Gooi & Vechtstreek is een werkgroep van de agrarische natuurvereniging Vechtvallei en Land- en Tuinbouw Organisatie (LTO Noord) afdeling Gooi, Vecht en Amstelstreek. De educatieboeren werken nauw samen met de stichting Omgevingseducatie Gooi, Vecht- en Eemstreek en NME Gooi & Vechtstreek. Dankzij een bijdrage van de gemeenten in de Gooi & Vechtstreek en van Zuivel.nl kunnen scholen van het basisonderwijs in deze regio tegen gereduceerd tarief een bezoek aan de boerderij brengen. Een boerderijbezoek kan geboekt worden via de website www.boerderij-educatie.nl, waar ook meer informatie is te vinden over de educatieboerderijen van Boerderijeducatie Gooi & Vechtstreek en het lesmateriaal.

Voor meer informatie: www.boerderijeducatienederland.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.