Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Akkoord nieuwe biologische wetgeving bereikt

Onder hoge druk van Juncker en Timmermans heeft DG Agri onder leiding van Hogan reuzenstappen gezet om het bijna vastgelopen proces van de wetgeving vlot te trekken. Een nu-of-nooit poging die door serieuze concessies van de kant van de Commissie ineens een grote kans van slagen maakt. Dankzij nieuwe compromisvoorstellen heeft de Council toestemming verleend voor een nieuwe trioloog die op 28 juni heeft plaats gevonden om de laatste punten glad te strijken.
 
De Commissie en het Parlement hebben via persberichten gemeld dat er een compromis bereikt is in de trioloog. Het compromis wordt op 10 juli ter stemming voorgelegd aan de landbouwministers en op 17 juli aan het Europees Parlement.
 
De belangrijkste verbeteringen in het compromis voorstel op een rij:
  • Geen afkeuringsgrens voor residuen met een toestemming voor landen die wel een afkeuringsgrens hanteren hiermee door te gaan zonder dat dit de markttoegang uit landen zonder afkeuringsgrens mag verstoren. Binnen vier jaar een onderzoek om tot een geharmoniseerde situatie voor residuen in bio in de hele EU te komen;
  • Ruimte voor opzetten van systemen voor biologische kuikens en verlenging van de derogatie voor 5% niet bio eiwitten in kippen- en varkensvoer;
  • Verdere verfijning van EU regels voor de database van bio zaadgoed met experimenteerruimte;
  • Bevriezing van substraatteelt voor komende jaren tot locaties die nu gecertificeerd zijn en uitfasering in komende tien jaar;
  • Flexibilisering van het gebruik van niet-bio landbouw grondstoffen in verwerkte producten in geval van tekorten;
  • Geen aanpassing van de definitie van de huisvesting voor biologische leghennen;
  • Geen verbod op verrijking babyvoeding met vitaminen en eiwitten (wat volgens de babyvoedingswetgeving vereist wordt).
Of alle punten stand houden en de laatste knelpunten weggenomen worden zal de komende weken duidelijk worden. Op 10 juli moet het voorstel met minimaal 66% van de stemmen van de nationale lidstaten aangenomen worden. Als dat het geval is, stemt het EU Parlement op 17 juli over de nieuwe biologische wetgeving en is zij een feit bij minimaal +50% van de stemmen. Mocht het voorstel het niet halen, dan is de verwachting dat het proces volledig afbreekt en de huidige wetgeving leidend blijft.
 
Bionext heeft zich in het verleden zeer kritisch over het proces en de voorstellen uitgelaten. Met de verbeteringen die hebben plaats gevonden zijn de grootste knelpunten van de baan, ook al zal de implementatie van de nieuwe wetgeving nog voldoende kopzorgen geven. Het gevaar zit vaak in de details. Bionext zal kritisch blijven om er in samenwerking met het ministerie van EZ en de internationale lobbyorganisaties (IFOAM EU en OPTA) zorg te dragen voor een zo goed mogelijke wetgevingsvernieuwing.
 
IFOAM EU, de internationale belangenorganisatie, verwelkomt eveneens de verbeteringen die de afgelopen maand gerealiseerd zijn, maar blijft kritisch op een aantal inhoudelijke onderwerpen en de implementatie van de wetgeving.
 
Voor meer informatie:
www.bionext.nl
www.europa.eu/rapid
www.europarl.europa.eu
Publicatiedatum: