Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Belgische bio-boer bestrijdt droogte en erosie met contourgreppels

Veldverkenners bracht vorige week het verhaal van bioboer Rik Delhaye die op een hellend perceel in Heuvelland greppels en bermen aanlegde tegen erosie én tegen verdroging. De resultaten na amper drie jaar zijn veelbelovend. Delhaye legde greppels en bermen aan op twee erosiegevoelige percelen (3 en 4 hectare), loodrecht op de heuvelhelling. Op de bermen plantte hij bovendien verschillende hoogstam- en halfstambomen: onder meer appel, peer, pruim, kers, zwarte els, lijsterbes, boskers en verschillende variëteiten van resistente olm. Tussen de bomen tot slot plantte hij een laag van kruiden en groenten. Op die manier combineerde hij het bestaande systeem van 'contourgreppels' met agroforestry en permacultuur.

Dat levert meerdere voordelen op. Bij hevige regenval wordt het water immers opgevangen in de greppel, waardoor het de kans krijgt om in de bodem te infiltreren en het grondwater op peil te brengen. Erosie en verdroging worden hierdoor vermeden – twee belangrijke voordelen, gezien extreme regenval en langdurige droogte steeds vaker zullen voorkomen. De bomen op de bermen bevorderen bovendien de infiltratie. Omgekeerd groeien de bomen ook beter, omwille van de goede drainage in de berm en de grote beschikbaarheid van nutriënten in de greppel.

Landschapshydratatie

De boomwortels pompen trouwens water naar boven, waardoor ook de andere gewassen op de berm en zelfs ernaast meer water ter beschikking krijgen. Dit effect kan je 'landschapshydratatie' noemen. Planten zijn hierdoor beter bestand tegen lange periodes van droogte – opnieuw een belangrijk voordeel gezien de klimaatverandering. Na enkele jaren zou de waterberging van de bodem zo zijn toegenomen, dat in de greppels (permanente) poelen en vijvers kunnen worden aangelegd. Het zou zelfs mogelijk zijn om er aan aquacultuur te doen, waardoor naast hout, fruit, groenten of kruiden op de bermen en vlees of melk op het graasland tussen de bermen ook vis op hetzelfde perceel kan worden geproduceerd.

Het 'probleem' water wordt hier met andere woorden omgebogen tot iets positiefs – het wordt een hulpbron en een grondstof. In plaats van minder levert het bovendien potentieel méér productie op, of toch zeker een meer diverse productie (hout, fruit, groenten, kruiden en eventueel zelfs vis).

Combinatie agroforestry en permacultuur

"Het idee om greppels en bermen aan te leggen op hellende percelen is niet nieuw", vertelt hij. "Maar het idee om dit te combineren met agroforestry en permacultuur is dat wel. Het is een experiment en het staat nog niet helemaal op punt. Moest ik het vandaag opnieuw aanleggen, ik zou het al anders doen. Maar de resultaten zijn veelbelovend: de gewassen op het veld floreren onder deze tropische temperaturen. Alles is mooi groen, en ik hoef niet te beregenen."

Bron: Veldverkenners (via BioForum Vlaanderen)
Publicatiedatum: