Michaël Wilde, Eosta:

"Biologisch is gezonder, punt uit"

"Laatst was het weer zover. Tijdens een bijeenkomst kwam een expert wat vertellen over gezondheid en biologische voeding. Zijn conclusie: wetenschappelijk gezien mag je niet beweren dat biologische producten gezonder zijn dan niet-biologische producten. Hoezo is gangbaar net zo gezond als bio? Wat een onzin.

Ik heb het verhaal van de expert al eerder gehoord, dus ik was eigenlijk verbaasd dat ik er deze keer zo boos van werd. Hoezo is een sinaasappel met een giflaag die behandeld is met een kunstmatige wax net zo gezond als een 'waxloze' biologische sinaasappel, zonder pesticiden geteeld? Het is misschien niet wetenschappelijk, maar als ik honderd mensen vraag te kiezen tussen een appeltje met gif en eentje zonder gif, dan kiest de meerderheid toch echt voor de natuurlijke variant... Alhoewel ik laatst hoorde dat iemand allergisch was voor bio.

Sterfgevallen

Maar goed, dat was niet eens de reden waarom ik mij dit zo aantrok. Het ging mij even niet om de gezondheid van jou en mij, maar om de gezondheid van de 340.000 landbouwarbeiders die volgens de V.N. jaarlijks sterven aan de gevolgen van pesticidenvergiftiging. Met name in het zuidelijke halfrond. Dan heb ik het niet eens over de één tot vijf miljoen mensen die ziek worden. 

Dead zones

En als wij het hebben over gezondheid, laten we het dan ook even hebben over de gezondheid van de bijen, vogels, het bodemleven, het grondwater en zelfs de zee, waar steeds meer 'dead zones' te vinden zijn als gevolg van het gebruik van kunstmest. Als wij met zijn allen duurzamer gaan telen en consumeren is dat goed voor onze eigen gezondheid, maar vooral ook voor onze medemens, de natuur en onze planeet.

Duurzame geteelde, biologische producten zijn daarom in de breedste zin van het woord gewoon gezonder... Punt uit!

Dit blog van Michaël Wilde verscheen eerder op www.grensverleggers.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven