Vanaf week 26 bij Fairtrasa Holland

Mexicaanse teelt bio-avocado en -grapefruit komt weer op gang

Mexico is waar het allemaal begon met Fairtrasa. Patrick Struebi, oprichter en CEO van de Fairtrasa Group verliet huis en haard in 2005 en ging op reis in Mexico. Daar trof hij een groep van 72 hardwerkende avocadotelers aan met een prachtig product, maar zonder infrastructuur en kennis van export. Ze waren dus tot de lokale markt en tussenhandelaren veroordeeld. Het inkomen van deze groep telers was ver onder het minimum en de toekomst zag er somber uit.Patrick vormde een coöperatie, vond een pakhuis, begeleidde ze bij het certificeren (BIO, Global Gap en Fairtrade) en vond de eerste klanten in Europa. Binnen een jaar zag de toekomst er geheel anders uit voor deze groep telers. Hun inkomen is ruim vertienvoudigd en ieder seizoen zijn ze zeker van afzet via het netwerk van Fairtrasa Holland.

Een zelfde situatie trof Patrick bij een aantal grapefruittelers die zelfs op dat punt al besloten hadden om te stoppen met telen en plukken. Na zijn inmenging zijn ze verder gegaan en vandaag de dag exporteren ze per week meerdere containers biologisch gecertificeerde grapefruits van het ras Star Ruby, Ruby Red en Rio Red naar de Rotterdamse haven, vanwaar Fairtrasa Holland de containers overneemt en verkoopt aan de Europese retail- en natuurvoedingsgroothandel."Toen wij in 2013 begonnen met Fairtrasa Holland was er flink werk aan de winkel", vertelt Peter Abma, commercieel directeur bij Fairtrasa Holland. "Er was geen juiste klantenspreiding. Op die manier was doorgroeien heel moeilijk, dus extra volumes konden wij vaak niet opnemen. Gelukkig hebben wij de vrijheid gekregen om een sterk en professioneel team om ons heen te bouwen in Poeldijk. Gezien de laatste ontwikkelingen is dat gelukt."

Fairtrasa Holland is er trots op dat ze mogen werken met de telers van het eerste uur. "Het blijft een sport om de teler een zo goed mogelijke prijs te geven voor het fruit", vult José María Cubero aan, die verantwoordelijk is voor de import.

De eerste containers met avocado's en grapefruits uit Mexico worden in de loop van week 26 in Poeldijk verwacht.

Voor meer informatie:
Fairtrasa Holland
ABC Westland 212
2685 DC Poeldijk
T: +31 (0)174-291600
www.fairtrasa.com

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.